335
Τέλος στην αλλεργική αντίδραση των ανθρώπων στις γάτες θέλουν να βάλουν οι επιστήμονες μέσω γενετικής τροποποίησης | Shutterstock

Εντοπίστηκε η πηγή των αλλεργιών που προκαλούν οι γάτες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 09:00
Τέλος στην αλλεργική αντίδραση των ανθρώπων στις γάτες θέλουν να βάλουν οι επιστήμονες μέσω γενετικής τροποποίησης
|Shutterstock

Εντοπίστηκε η πηγή των αλλεργιών που προκαλούν οι γάτες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2022, 09:00

Ενα από τα προβλήματα της επιλογής μιας γάτας ως κατοικίδιο είναι οι αλλεργιογόνοι για τους ανθρώπους παράγοντες. Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό περίπου 15% των ανθρώπων είναι αλλεργικό στις γάτες. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας InBio ανοίγει ένα παράθυρο για να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Crispr», οι ερευνητές της εταιρείας αναφέρουν ότι εντόπισαν μια πρωτεΐνη, την Fel-d-1, η οποία φαίνεται ότι είναι αυτή που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο.

Η πρωτεΐνη αυτή μεταδίδεται μέσω του σάλιου της γάτας στο τρίχωμα αλλά και στα μουστάκια της, προκαλώντας τις αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι μάλιστα δεν γνωρίζουν ότι διαθέτουν αυτή την ευαισθησία.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, τα στελέχη της InBion υποστηρίζουν ότι υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες ώστε μέσω γενετικής τροποποίησης να δημιουργούνται γάτες που δεν θα προκαλούν αλλεργίες στον άνθρωπο.

Πιθανότατα οι επιστήμονες μπορούν να επέμβουν στα γονίδια που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής αυτής της πρωτεΐνης και να εμποδίσουν την εμφάνισή της. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η παρέμβαση θα έχει κάποια παρενέργεια στις γάτες και αν θα δημιουργήσει πιθανώς κάποιο πρόβλημα υγείας σε αυτές μελλοντικά. Οι ερευνητές στη μελέτη τους αναφέρουν ότι στα πειράματα που έκαναν στο εργαστήριο φαίνεται ότι η εξουδετέρωση γονιδίων στα κύτταρα της γάτας τα οποία εμπλέκονται στην παρουσία της πρωτεΐνης Fel-d-1 είναι εφικτή.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτή η γονιδιακή επέμβαση δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα υγείας στις γάτες, επειδή τα γονίδια αυτά δεν παίζουν κάποιον ουσιώδη ρόλο και άρα τα ζώα δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα αν απενεργοποιηθούν.

Επισημαίνουν, πάντως, ότι η Fel-d-1 πιθανότατα παίζει σημαντικό ρόλο σε άλλα αιλουροειδή, όπως τα λιοντάρια, τα οποία έχουν διαφορετικές ανάγκες από τις γάτες. Μπορεί, λόγου χάρη, να εμπλέκεται στη διαδικασία του κυνηγιού για την εξασφάλιση τροφής. Οι γάτες περιμένουν απλώς να μπει φαγητό στο μπολ τους…

Αν οι ερευνητές έχουν δίκιο, τότε λύνεται ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη συνύπαρξη των ανθρώπων με τις γάτες και θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να έχουν σχέσεις με αυτές, να το κάνουν απολύτως άφοβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...