436
Οι παραλίες της Βαρκελώνης αναμένεται να γεμίσουν και πάλι ασφυκτικά (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Ισπανία: Τέλος η καραντίνα για όσους έχουν ελαφριά συμπτώματα της Covid

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 16:39
Οι παραλίες της Βαρκελώνης αναμένεται να γεμίσουν και πάλι ασφυκτικά (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Ισπανία: Τέλος η καραντίνα για όσους έχουν ελαφριά συμπτώματα της Covid

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 16:39

Κανονικά θα μπορούν να πηγαίνουν από τη Δευτέρα στη δουλειά τους, στα εστιατόρια ή ακόμα και να ταξιδεύουν εντός της χώρας, οι ισπανοί πολίτες που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, αλλά είτε δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είτε αυτά είναι ελαφριά.

Η Ισπανία αλλάζει τελείως τα δεδομένα και καταργεί από τη Δευτέρα την υποχρέωση της καραντίνας. Για όσους νοσούν βαριά, προβλέπεται να παραμένουν στο κρεβάτι μέχρι τη λήξη των συμπτωμάτων, ό,τι δηλαδή κάνει κάποιος που νοσεί από οποιαδήποτε πάθηση.

Πλέον, οι λοιμωξιολόγοι στη χώρα δεν θα παρακολουθούν παρά μόνο όσους νοσούν σοβαρά, αλλά και τα ευάλωτα στη λοίμωξη Covid άτομα, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που έχει στόχο ο κορονοϊός να αντιμετωπίζεται ως ενδημικός.

Η χώρα, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και είχε επιβάλει την άνοιξη του 2020 ένα από τα πιο αυστηρά lockdowns στον κόσμο, δικαιολόγησε τη στροφή αυτή επικαλούμενη την πολύ υψηλή ανοσία του πληθυσμού και τη χαμηλή επίπτωση της νόσου που καταγράφεται αυτή τη στιγμή.

Oπως είχε ανακοινώσει ήδη από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση, η βούλησή της είναι να αντιμετωπίζεται η Covid-19 όχι πια ως πανδημική νόσος, αλλά ως ενδημική, και η επιδημιολογική παρακολούθησή της θα μοιάζει με αυτή της γρίπης.

Τέλος και στα μαζικά τεστ

Εκτός από την άρση της υποχρέωσης της απομόνωσης για τους ασυμπτωματικούς και τα ελαφρά κρούσματα, καθώς και για τις επαφές των κρουσμάτων, η κυβέρνηση βάζει επίσης τέλος στα συστηματικά τεστ για όλα τα ύποπτα κρούσματα και για τις επαφές κρουσμάτων και τα περιορίζει στα ευάλωτα πρόσωπα (άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι ή έγκυες), στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και στα σοβαρά κρούσματα.

Τα ελαφρά κρούσματα της Covid θα πρέπει πάντως να επιδεικνύουν σύνεση, διατηρώντας τη χρήση της μάσκας, η οποία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους στην Ισπανία, και περιορίζοντας τις επαφές τους ιδιαίτερα με ευάλωτα άτομα.

Χωρίς ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων

Από τα μέσα Μαρτίου, άλλωστε, η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιοποιεί καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων και ανακοινώνει τα δεδομένα μόλις δύο φορές την εβδομάδα. Ο περιορισμός των τεστ στα ευάλωτα άτομα αναμένεται να αλλάξει σε βάθος την καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Ισπανία έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με το 92,4% στα άτομα άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Οπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και η Ισπανία χτυπήθηκε το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο από το κύμα που προκλήθηκε από την παραλλαγή Ομικρον, καταγράφοντας μέχρι και 180.000 κρούσματα την ημέρα, μια κατάσταση που ενίσχυσε τη φυσική ανοσία στους κόλπους του πληθυσμού.

Οι αριθμοί των νεκρών και των νοσηλειών παρέμειναν αντίθετα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα στη χώρα, η οποία έχει καταγράψει 102.392 νεκρούς από Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...