Ηταν μεταξύ των τελευταίων λέξεων μιας προσεκτικά διατυπωμένης ομιλίας. Αλλά απείχαν πολύ από τη λεπτή ισορροπία που προσπάθησε να επιτύχει ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τριών ημερών διπλωματίας σε καιρό πολέμου στην Ευρώπη.
«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ το Σάββατο, με τον ρυθμό του να επιβραδύνεται για έμφαση. Εκ πρώτης όψεως, φάνηκε να ζητά την εκδίωξη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τη βίαιη εισβολή του στην Ουκρανία. Το επιτελείο του έσπευσε να εξηγήσει ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση του.
Οπως και να ‘χει, η συγκεκριμένη στιγμή, εκτιμούν οι New York Times, ήταν το επιμύθιο της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια τριών έκτακτων συναντήσεων κορυφής στις Βρυξέλλες: να κρατήσει τους συμμάχους της Αμερικής ενωμένους εναντίον του Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα να αποφύγει μια κλιμάκωση με τη Ρωσία, η οποία, όπως έχει πει ο ίδιος, θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για να επιτύχει τον πρώτο του στόχο, ο Μπάιντεν αφιέρωσε μεγάλο μέρος του ταξιδιού του επιχειρώντας να τονίσει τις θηριωδίες του Πούτιν από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο. Προέτρεψε να συνεχιστεί η δράση για να παραλύσει η ρωσική οικονομία, επαναβεβαίωσε την υπόσχεση της Αμερικής να υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ έναντι οποιασδήποτε απειλής και αποκάλεσε τον ρώσο ομόλογό του «χασάπη», υπεύθυνο για τις καταστροφικές ζημιές στις πόλεις της Ουκρανίας και στους ανθρώπους της.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η μοίρα του Πούτιν δεν εξαρτάται από τον αμερικανό πρόεδρο. «Δεν είναι στο χέρι του Μπάιντεν να αποφασίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους», πρόσθεσε με στόμφο.
Ακόμα και όταν έθεσε ως στόχο να συσπειρώσει τους ομολόγους του, ο αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του ήταν έκαναν το παν για να αποφύγουν ενέργειες που το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα για να ξεκινήσει μια ευρύτερη και ακόμα πιο επικίνδυνη σύρραξη.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή πρόκληση για την επιλογή της Ρωσίας για πόλεμο. Είναι παράδειγμα μιας από τις αρχαιότερες ανθρώπινες παρορμήσεις – η χρήση ωμής βίας και παραπληροφόρησης για να ικανοποιηθεί η επιθυμία για απόλυτη εξουσία και έλεγχο», είχε πει λίγο νωρίτερα, στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, ο Τζο Μπάιντεν.
Σάλπισμα υποχώρησης;
Υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματικός την Παρασκευή φάνηκε να προαναγγέλλει ότι η Μόσχα περιορίζει τους πολεμικούς της στόχους, λέγοντας ότι η κατάληψη του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, και άλλων μεγάλων πόλεων δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ο υποστράτηγος Σεργκέι Ρούντσκοϊ, επικεφαλής της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, είπε σε δημόσια δήλωσή του ότι ο στρατός θα επικεντρωθεί αντ’ αυτού «στον κύριο στόχο: την πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς».
Προς το παρόν, ωστόσο, μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας παραμένουν υπό πολιορκία, ενώ οι δυνάμεις της χώρας προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.
Το Σάββατο, ενώ ο Μπάιντεν ετοιμαζόταν να εκφωνήσει την ομιλία του, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Λβιβ, μια πόλη στη δυτική Ουκρανία, όχι μακριά από τα πολωνικά σύνορα. Στόχος μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου. Πυκνός μαύρος καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, ενώ τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Από το Αφγανιστάν στην Ουκρανία;
Ολα αυτά συνθέτουν ένα δύσκολο έργο για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία αποφασισμένος να τερματίσει τον 20ετή πόλεμο της Αμερικής στο Αφγανιστάν και τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να διαχειριστεί την αντίδραση σε ένα άλλο μέτωπο.
Εχει λάβει υψηλούς βαθμούς -ακόμη και από τους Ρεπουμπλικάνους- για την αποστολή στρατιωτικής και άλλης βοήθειας ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενισχύοντας την ικανότητά της να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις. Και ενώθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επιβολή εξουθενωτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, ασκώντας τεράστια πίεση στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ρώσου προέδρου, τους ολιγάρχες.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι τώρα επικεφαλής ενός στρατού που διεξάγει τέσσερις πολέμους ταυτόχρονα», δήλωσε ο Τζέρεμι Μπας, κορυφαίος σύμβουλος τόσο στο Πεντάγωνο όσο και στη C.I.A. υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. Και εξήγησε πως οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δίνουν «έναν οικονομικό πόλεμο, έναν πόλεμο πληροφοριών, πιθανότατα έναν κυβερνοπόλεμο, και έναν άνευ προηγουμένου έμμεσο στρατιωτικό πόλεμο εναντίον του Πούτιν».
Απομάκρυνση του Πούτιν;
Μερικοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης στο αμερικανικό κύκλωμα της εξωτερικής πολιτικής επέκριναν αμέσως τον Μπάιντεν ότι φαίνεται να επιδιώκει την απομάκρυνση του Πούτιν. Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, έκανε λόγο για «κακό ολίσθημα που ενέχει τον κίνδυνο να επεκτείνει το εύρος και τη διάρκεια του πολέμου».
Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι ο στόχος δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, ακόμη και οι κορυφαίοι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας του προέδρου έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν ο Πούτιν να βγει στρατηγικά αποδυναμωμένος.
«Στο τέλος, ο ρωσικός λαός θα θέσει το πιο θεμελιώδες ερώτημα, γιατί και πώς συνέβη όλο αυτό», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου, στους δημοσιογράφους στο Air Force One την Παρασκευή, πριν από την ομιλία του Μπάιντεν. «Και πιστεύουμε ότι, στο τέλος της ημέρας, θα μπορέσουν να συνδέσουν τις τελείες. Αυτά είναι κόστη που ο Πούτιν φόρτωσε στον εαυτό του και στη χώρα του και στην οικονομία του και στην αμυντική βιομηχανική του βάση εξαιτίας της εντελώς αδικαιολόγητης και απρόκλητης απόφασής του να πάει σε πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News