Επαναλαμβανόμενες κλήσεις της ηγεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου και των ενόπλων δυνάμεων προς τις αντίστοιχες ρωσικές, μένουν αναπάντητες από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εδώ και ένα μήνα.
Οπως σημειώνει η Washington Post, η πληροφορία αυτή, που δεν ήταν γνωστή ως τώρα, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία γιατί σημαίνει ότι οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και το παραμικρό λάθος στο πεδίο των μαχών μπορεί να αποβεί μοιραίο.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κλιμάκωσης χωρίς την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ανώτερους αξιωματούχους. Οι στρατιώτες, οι πιλότοι και οι διοικητές τους είναι πολύ νέοι, δεν είναι έμπειροι διπλωμάτες και μπορούν να παρεκτραπούν την ώρα της έντασης των συγκρούσεων ή να παρεξηγηθούν. Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου το ΝΑΤΟ και η Ρωσία πάνε κατευθείαν σε πόλεμο μεταξύ τους γιατί οι ηγέτες τους δεν σήκωσαν το τηλέφωνο να εξηγήσουν ο ένας στον άλλον τι συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Σταυρίδης, αμερικανός ναύαρχος εν αποστρατεία και ανώτερος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013.
Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν και ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον στρατηγό Βαλέρι Γερασίμοφ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, γιατί οι Ρώσοι αρνούνται να απαντήσουν στις κλήσεις τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον διατηρούν ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά πρώην αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ανώτερους αξιωματούχους για την αποφυγή κλιμάκωσης ή σύγχυσης.
Η πρόσφατη χρήση υπερηχητικών πυραύλων από την Ρωσία εναντίον ουκρανικών στόχων, κατά τα λεγόμενα των Ρώσων, ενός πολύ επικίνδυνου όπλου, και των επιθέσεων της Ρωσίας σε στόχους της δυτικής Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, ενέχουν τεράστιους κινδύνους, ειδικά όταν δεν υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Οπως ανέφερε ο Σαμ Τσάραπ, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand Corporation, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαφή για θέματα στρατηγικής, ώστε να κατανοεί καλύτερα η κάθε πλευρά τους στόχους και τις ενστάσεις της άλλης. Οταν δεν υπάρχει αυτή η επικοινωνία, οι αποφάσεις λαμβάνονται συχνά βάσει κακής πληροφόρησης και είναι συνήθως λανθασμένες».
Ενα από τα εφιαλτικά υποθετικά σενάρια, εξηγεί ο Σταυρίδης, θα ήταν η επίθεση με ρωσικό πύραυλο ή αεροσκάφος εναντίον αμερικανικού σταθμού διοίκησης στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας. «Ενας τοπικός διοικητής μπορεί να απαντήσει άμεσα, πιστεύοντας ότι έχει ξεκινήσει ευρύτερη επίθεση. Αυτό θα οδηγούσε σε ταχύτατη, μη αναστρέψιμη κλιμάκωση, ακόμα και σε χρήση πυρηνικών όπλων».
Ο ίδιος λέει ότι όταν βρισκόταν στο ΝΑΤΟ, έπαιρνε τον ρώσο ομόλογό του στο τηλέφωνο και μιλούσαν συχνά όταν χρειαζόταν κάποια διευκρίνιση για ένα περιστατικό και αποκλιμάκωση.
Ενας άλλος τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, είναι μέσω του στρατιωτικού ακολούθου της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα ή με την αποστολή μηνυμάτων στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Κανείς δεν ξέρει γιατί οι ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν σηκώνουν το τηλέφωνο. Η Αντζελα Στεντ, ειδική επί της Ρωσίας, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον και πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους του νεότερου, εκτιμά ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι πρόκειται περί πολέμου και όχι «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Ή ότι δεν τους το επιτρέπει ο ίδιος ο Πούτιν, που έχει θυμώσει με τον Μπάιντεν επειδή τον αποκάλεσε εγκληματία πολέμου και δολοφόνο δικτάτορα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News