199
Η Μαντλίν Ολμπράιτ σε ακρόαση στη Γερουσία το 2017 | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 20:46
Η Μαντλίν Ολμπράιτ σε ακρόαση στη Γερουσία το 2017
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2022, 20:46

Η Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Υπήρξε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον (1993-2000), πρώτα ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και έπειτα, μετά την εκλογική νίκη του 1996, ως υπουργός Εξωτερικών.

Υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αλλά και του πολέμου κατά της Σερβίας.

Η παρουσία της, αναφέρει το CNN, κάλυψε τη δεκαετία ανάμεσα στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ, στην περίπτωση του Ιράκ (κατά την πρώτη εισβολή το 1991) και των Βαλκανίων, έχτισαν διεθνείς συμμαχίες και παρενέβησαν σε κάποιες περιπτώσεις για να εκδιώξουν αυταρχικά καθεστώτα.

Η Ολμπράιτ, που χαρακτήριζε τον εαυτό της «πραγματίστρια και ιδεαλίστρια», αντλούσε από τις εμπειρίες της οι οποίες διαμόρφωσαν την εικόνα που είχε για τον κόσμο. Η εβραϊκής καταγωγής οικογένειά της, με την ίδια πολύ μικρή ακόμη, είχε διαφύγει από τους Ναζί και τους κομμουνιστές.

Οι ΗΠΑ, πίστευε ακόμη, είναι «εκ των ων ουκ άνευ έθνος» στη χρήση της διπλωματίας σε συνδυασμό με την ισχύ για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...