Σε θρίλερ μέσα στο θρίλερ για την αμύθητη περιουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του ρώσου ολιγάρχη που λόγω των δεσμών του με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν –και με τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο προσωπικά– βρέθηκε να είναι στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης, εξελίχθηκε η μοίρα ενός από τα πιο ξακουστά αποκτήματά του: της επιβλητικής θαλαμηγού «Solaris».
Θεωρητικά τα περιουσιακά στοιχεία του 55χρονου Αμπράμοβιτς έχουν παγώσει ή και κατασχεθεί –ακόμα και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς και δεν μπορεί ούτε να πουλάει εισιτήρια για τους αγώνες της στο Στάμφορντ Μπριτζ του Λονδίνου. Ομως η μήκους 140 μέτρων υπερπολυτελής θαλαμηγός έπλεε σε διεθνή ύδατα –και εντοπίστηκε τελικά να έχει ελλιμενιστεί στην Αλικαρνασσό, το Μποντρούμ της νοτιοδυτικής Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες της Δύσης –και η μοναδική κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ– που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις σε βάρος ρώσων ολιγαρχών.
Το υπό σημαία Βερμούδων «Solaris» εθεάθη τη Δευτέρα στα νερά του Αιγαίου, μία εβδομάδα μετά τον απόπλου από λιμάνι του Μαυροβουνίου, χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει προνομιακούς δεσμούς με τη Μόσχα. Τελικά κατάφερε να βρει ασφαλές καταφύγιο στη γενέτειρα του Ηροδότου, στην τουρκική ακτή του Αιγαίου.
To «Solaris» δεν είναι το μεγαλύτερο super yacht του Αμπράμοβιτς. Ο ολιγάρχης έχει και την «Eclipse», μήκους 162 μέτρων. Ωστόσο το «Solaris» είναι τεχνολογικά αναβαθμισμένο, το απέκτησε μόλις πριν από λίγους μήνες έναντι 610 εκατ. δολαρίων. Αριθμεί οκτώ καταστρώματα και 48 καμπίνες. Εχει αλεξίσφαιρα τζάμια και αντιπυραυλικά συστήματα, ό,τι δηλαδή θέλουν οι 36 καλεσμένοι που μπορεί να φιλοξενήσει –άλλα 60 άτομα είναι το πλήρωμα.
Από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία –στις 24 Φεβρουαρίου– χώρες της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, επέβαλαν κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε βάρος της Ρωσίας. Πολλοί ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Ρομάν Αμπράμοβιτς, καθώς και συνεργάτες του προέδρου της Ρωσίας, συμπεριλήφθηκαν στους καταλόγους των προσώπων που υφίστανται αντίποινα.
Ομως η Τουρκία, κράτος-μέλος του NATO, που διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, δεν συμμετείχε στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Αρκετές χώρες προχώρησαν σε κατασχέσεις θαλαμηγών που ανήκουν σε ορισμένους από τους πλουσιότερους Ρώσους, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα τους πάρουν «τα αγαθά πολυτελείας που απέκτησαν εγκληματώντας», όπως το έθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ υιοθέτησε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στον κατάλογο συμπεριλαμβανόταν το όνομα του Ρομάν Αμπράμοβιτς, μεταξύ άλλων.
Ο συγκεκριμένος ολιγάρχης έχει βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση), ωστόσο είναι κάτοχος δύο ακόμη διαβατηρίων, από το Ισραήλ και από την Πορτογαλία.
Η Τουρκία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μεν, αλλά γενικά διατηρεί ανοικτούς διαύλους με τη Ρωσία και αποπειράται να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News