354
H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πανδημία | Intime

Παπαευαγγέλου: Περισσότερα από 90.000 άτομα έχουν κολλήσει τουλάχιστον δύο φορές Covid-19

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2022, 18:41
H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πανδημία
|Intime

Παπαευαγγέλου: Περισσότερα από 90.000 άτομα έχουν κολλήσει τουλάχιστον δύο φορές Covid-19

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2022, 18:41

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσίασε κατά την επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οπως είπε, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 24% στα νέα κρούσματα, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια σημείωσε ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση της τελευταίες ημέρες, αλλά σε υψηλά επίπεδα.

Ο μέσος όρος της θετικότητας τις τελευταίες επτά ημέρες μεσοσταθμικά είναι στο 7,6%, παρά τον υψηλό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η εικόνα του ΕΣΥ παραμένει σταθερή, καθώς, παρά τις αυξήσεις στις εισαγωγές, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ-Covid.

«Οταν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γύρω μας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συναντήσουμε τον ιό. Ετσι, η νέα έξαρση τον τελευταίο καιρό είναι πολυπαραγοντική και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κρουσμάτων της Ομικρον 2, αλλά και στη μείωση των περιοριστικών μέτρων», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ανέφερε ότι στην Κρήτη η Ομικρον 2 σχεδόν έχει επικρατήσει, ενώ στο σύνολο της χώρας είναι στο 50%.

Επαναλοιμώξεις

Οπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, στη χώρα μας περίπου 90.000 κρούσματα είναι επαναλοιμώξεις, δηλαδή άτομα που έχουν κολλήσει δύο ή τρεις φορές κορονοϊό. Η διάμεση ηλικία σε αυτά τα άτομα είναι τα 27 έτη και ο διάμεσος χρόνος της επαναμόλυνσης οι επτά μήνες.

«Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι προχωράμε σε μια νέα πραγματικότητα της πανδημίας, όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα καθημερινά, όμως ταυτόχρονα παρατηρούμε σαφή αποσύζευξη μεταξύ κρουσμάτων και σκληρών δεικτών, δηλαδή διασωληνωμένων και νεκρών», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας, όπου ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητές του, στις οποίες θα συμμετέχει ανάλογα με την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, αλλά και τους ανθρώπους που έχει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του.

«Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους που εισηγήθηκε η Επιτροπή Επιδημιολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε η χρήση της μάσκας. Η άρσης της υποχρεωτικότητας καταργήθηκε», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Αναφερόμενη στη λήξη της υποχρεωτικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ανέφερε ότι είναι κάτι μη επιστημονικό και δεν έχει συζητηθεί καθόλου στην επιτροπή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...