Η 75χρονη Σβετλάνα και η οικογένειά της από την πόλη Κριβόια Ρότζι στην κεντρική Ουκρανία έφτασαν στο μοναστήρι Πούτνα, στους χιονισμένους λόφους της βορειοανατολικής Ρουμανίας, έπειτα από ταξίδι τεσσάρων ημερών.
Το ρουμανικό ορθόδοξο μοναστήρι του 15ου αιώνα είναι ένας τόπος προσκυνήματος, που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα, καλυμμένη με πυκνό δάσος. Oι μοναχοί που ζουν εκεί άνοιξαν τις πόρτες του σε ανθρώπους, όπως η Σβετλάνα, που εγκαταλείπουν την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις 24 Φεβρουαρίου που άρχισε η εισβολή, περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας και 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει, ήδη, τα σύνορα της χώρας. Από αυτούς, περισσότεροι από 400.000 έχουν περάσει στη Ρουμανία και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Ρωσία συνεχίζει αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, ενώ η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι το αποκαλούν αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο επιλογής, γράφει στο Reuters η Λουίζα Ιλίε, σε ανταπόκρισή της από το μοναστήρι Πούτνα, με φωτογραφίες του
Η Σβετλάνα έφυγε από την πόλη της μαζί με την κόρη της Αννα, τον εξάχρονο εγγονό της, Μαξίμ, και άλλες δύο συγγενείς της. Ο σύζυγος της Αννας και τα δύο αδέρφια της έμειναν πίσω, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια.
«Θα επιστρέφαμε στο λεπτό, το έχουμε μεγάλο βάρος στην ψυχή μας», είπε η Σβετλάνα στο Reuters. «Λυπόμαστε που η οικογένειά μας έπρεπε να χωριστεί. Αυτή τη στιγμή νιώθουμε φόβο και σύγχυση, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε στη συνέχεια».
Ο πατήρ Γκερασίμ Σόκα αγκάλιαζε ήσυχα και παρηγορούσε τη γυναίκα, που έκλαιγε. Αργότερα εκείνη την ημέρα, παρά τη χιονοθύελλα που έπληττε την περιοχή, χωρικοί έσπευσαν στο μοναστήρι για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και να προσευχηθούν μαζί με τους μοναχούς για τον λαό της Ουκρανίας μέσα στη μεγάλη πέτρινη εκκλησία με τις αστραφτερές εικόνες.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους το συντομότερο δυνατό, συνήθως κάπου στα δυτικά, και αν μπορούν, επιλέγουν να περάσουν τη νύχτα κοντά στις παραμεθόριες πόλεις», είπε ο πατέρας Γκερασίμ.
«Η μονή Πούτνα είναι λίγο πιο απομακρυσμένη, αλλά για όσους δεν βιάζονται, εδώ δεν υπάρχει πολυκοσμία, κάθε οικογένεια έχει το δικό της δωμάτιο. Τους βλέπω να πηγαίνουν στην εκκλησία και να προσεύχονται, να παρηγορούνται, βοηθάει πολύ», πρόσθεσε ο ρουμάνος μοναχός.
Περισσότεροι από 412.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία, γράφει το Reuters, όπου χιλιάδες εθελοντές, εκκλησίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες παρέχουν τροφή, καταφύγιο, ρούχα και μεταφορές στους πρόσφυγες.
Στη βορειοανατολική Ρουμανία, η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Σουτσεάβα και Ραουντίου (Suceava και Rădăuți) έχει προσφέρει εκατοντάδες κρεβάτια σε μοναστήρια καθώς και σε σπίτια της ενορίας. Η παρουσία της είναι, επίσης, μόνιμη στα σύνορα Σιρέτ και στον παρακείμενο σιδηροδρομικό σταθμό, με ιερείς και μοναχούς, που μιλούν ουκρανικά ή ρωσικά, προσφέροντας φαγητό και βοήθεια.
«Ενα μεγάλο μέρος των Ουκρανών πηγαίνει σε συγγενείς που εργάζονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο πατήρ Αλεξάντρου Φλαβιάν Σάβα, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής. «Για αυτούς, είναι πιο παρήγορο να προχωρήσουν παρά να σταματήσουν τόσο κοντά στα σύνορα και τη βία πίσω από αυτά».
Σύμφωνα με τον πατέρα Γκερασίμ, περίπου 100 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής στη μονή Πούτνα. Ανάμεσά τους ήταν και ένα ζευγάρι με το μωρό του από το Ιβάνο-Φρανκίβσκ. Ο πατέρας χρησιμοποίησε το διπλό ρουμανικό διαβατήριό του για να φύγει, καθώς οι Ουκρανοί σε ηλικία στρατολόγησης δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Εχουμε ένα κοριτσάκι, φύγαμε γιατί φοβόμαστε για εμάς και για κείνη», είπε ο πατέρας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Είπε ότι ήρθαν να μείνουν στο Πούτνα, πριν συνεχίσουν προς τα δυτικά, επειδή το είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν. «Φοβόμαστε γιατί δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News