379
O Ζελένσκι ευχαριστεί τους αξιωματούχους που ήρθαν στο Κίεβο | Flickr/President Of Ukraine

Ζελένσκι: Ενώ οι ξένοι πρεσβευτές μάς έχουν εγκαταλείψει, οι τρεις πρωθυπουργοί ήρθαν εδώ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 06:58
O Ζελένσκι ευχαριστεί τους αξιωματούχους που ήρθαν στο Κίεβο
|Flickr/President Of Ukraine

Ζελένσκι: Ενώ οι ξένοι πρεσβευτές μάς έχουν εγκαταλείψει, οι τρεις πρωθυπουργοί ήρθαν εδώ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2022, 06:58

Η παρουσία τριών πρωθυπουργών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο –σε μια πόλη που οι Ρώσοι συνέχισαν να βομβαρδίζουν ανελέητα– ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και προς τη Μόσχα. Και ήταν μια ένεση ηθικού προς τον ουκρανικό λαό και βεβαίως τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι συνομιλίες του Ζελένσκι με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα και της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της τελευταίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, εστίασαν στις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας, στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στην ενταξιακή πορεία του Κιέβου προς την ΕΕ.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε θερμά τους τρεις πρωθυπουργούς που αψήφησαν τους κινδύνους και επισκέφτηκαν την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Σε μια στιγμή που οι περισσότεροι πρεσβευτές έχουν φύγει από την Ουκρανία, λόγω της γενικευμένης εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτοί οι αξιωματούχοι, ηγέτες των όμορφων και ανεξάρτητων ευρωπαϊκών χωρών τους, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μοίρα μας, είναι εδώ για να μας υποστηρίξουν. Είναι ένα σπουδαίο, ένα γενναίο, σωστό και φιλικό βήμα. Και είμαι σίγουρος ότι με τέτοιους φίλους, με τέτοιες χώρες, τέτοιους γείτονες και εταίρους, θα νικήσουμε».

Ο Πετρ Φιάλα, πρωθυπουργός της Τσεχίας
Ο Γιάνεζ Γιάνσα, πρωθυπουργός της Σλοβενίας
Ο Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας

Αργότερα, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλους ξένους ηγέτες να επισκεφτούν την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Καλώ όλους τους φίλους της Ουκρανίας να επισκεφθούν το Κίεβο. Μπορεί να είναι επικίνδυνα εδώ. Γιατί ο ουρανός μας δεν έχει κλείσει ακόμα για ρωσικούς πυραύλους και αεροπλάνα. Δεν έχει παρθεί ακόμη η απόφαση για ενίσχυση του οπλοστασίου μας στον αέρα. Δεν έχουμε παραλάβει αεροπλάνα. Αλλά… Ξέρετε σίγουρα ότι τα βλέμματα όλων των λαών του κόσμου είναι τώρα στραμμένα στην πρωτεύουσά μας, στους Ουκρανούς. Ετσι, όλοι όσοι είναι μαζί μας θα λάβουν ευγνωμοσύνη. Οχι μόνο τη δική μας, αλλά και άλλων εθνών του κόσμου», είπε.

Στο ίδιο μήνυμα έκανε λόγο για «πιο ρεαλιστικές» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά προειδοποίησε όσους ρώσους αξιωματούχους συνεχίζουν να στηρίζουν το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμο ότι οι κυρώσεις εναντίον τους θα είναι χωρίς προηγούμενο, καλώντας τους παράλληλα να παραιτηθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...