533
| Dimitris Kapantais / SOOC

Οικονόμου: Κάποιοι θα πληρώνουν λιγότερα από την τιμή που αναγράφεται στην αντλία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 11:34
|Dimitris Kapantais / SOOC

Οικονόμου: Κάποιοι θα πληρώνουν λιγότερα από την τιμή που αναγράφεται στην αντλία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 11:34

Αύριο Τετάρτη ή, το αργότερο, μεθαύριο Πέμπτη, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πολιτών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του Παύλου Τσίμα, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι «τώρα είμαστε σε φάση οριστικοποίησης των μέτρων».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, θα ενισχυθούν οι πολίτες που είναι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Δεύτερον, θα συνεχιστεί η επιδότηση για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου –ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση αυτή θα είναι οριζόντια, θα αφορά στους πάντες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Και τρίτον, επανέλαβε ότι θα γίνει παρέμβαση και στα καύσιμα.

Oπως είπε ο κ. Οικονόμου, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, ο καταναλωτής θα πληρώνει χαμηλότερη τιμή από αυτήν που αναγράφεται στην αντλία. Ωστόσο, εξήγησε ότι το μέτρο αυτό δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά περισσότερους από εκείνους που δικαιούνται το επίδομα της πρώτης παρέμβασης.

Σχετικά με τον τρόπο της συγκεκριμένης επιδότησης, επεσήμανε ότι θα επιλεγεί η πιο εύχρηστη λύση.

Σε άλλη συνέντευξή του, στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, ο κ. Οικονόμου έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες:

«Οι επιπτώσεις του πολέμου είναι σφοδρότατες και αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», παραδέχτηκε ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, για να συμπληρώσει:

«Τρία πράγματα θα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν εντός αυτής της εβδομάδας, Τετάρτη-Πέμπτη. Πρώτα από όλα, θα έχουμε τη συνέχιση της ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Θα είναι οριζόντιο το μέτρο. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και πιο ενισχυμένο, ανάλογα και με τις δυνατότητες που έχουμε.

»Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η οικονομική ενίσχυση, κυρίως στους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους. Αυτά θα είναι χρήματα τα οποία με κάποιον τρόπο απευθείας θα έρθουν στους ανθρώπους για να τους ανακουφίσουν. Βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία, για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η περίμετρος. Θα είναι χρήματα που, προφανώς, θα είναι αφορολόγητα, και δεν συμψηφίζονται με καμία οφειλή. Θα τα πάρει ο κόσμος για να ανακουφιστεί από τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζει.

»Ο τρίτος πυλώνας είναι και η παρέμβαση στα καύσιμα. Κι εκεί, όπως σε όλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε όλοι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα θα υπάρχει παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή φθηνότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία. Και εκεί θα υπάρχουν κριτήρια πιο διευρυμένα από τα κριτήρια της προηγούμενης κατηγορίας καταβολής της ενίσχυσης.

»Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός. Πολύς κόσμος, όχι λίγος, μέσα σε μια αρκετά απλωμένη περίμετρο εισοδηματικών κριτηρίων, θα πληρώνει τα καύσιμα φθηνότερα απ’ ό,τι τα πληρώνει σήμερα. Αρα, σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, πάμε σε μια μεγαλύτερη περίμετρο για ιδιώτες και για επαγγελματίες, ώστε να έχει ο κόσμος μια ενίσχυση, να ανακουφιστεί από αυτές τις υψηλές τιμές.

»Ο τρόπος ενίσχυσης δεν θα είναι ούτε πολύπλοκος, ούτε δύσκολος, θα είναι εύχρηστος. Μια αρκετά μεγάλη περίμετρος πολιτών θα πληρώνει –εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας ενίσχυσης που η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο, μεθαύριο– ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από αυτά που φαίνονται στην τιμή της αντλίας σήμερα.

»Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...