Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κάποια σημεία στο Κίεβο, την 21η ημέρα του πολέμου, αλλά η προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Οι δύο ουκρανοί στρατηγοί που προετοιμάζουν την άμυνα του Κιέβου, εκτιμούν ότι η μορφολογία της περιοχής γύρω από την πρωτεύουσα θα δυσκολέψει πάρα πολύ τους Ρώσους.
Οπως εξήγησαν στο BBC, η πόλη του Κιέβου έχει ιδιαιτερότητες που θα εμποδίσουν τους Ρώσους.
Τη Δευτέρα, ένας ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε μία εννιαώροφη πολυκατοικία, σκοτώνοντας ένα άτομο. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν ήδη στα καταφύγια αλλιώς τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα. Την Τρίτη άλλο κτίριο κατοικιών βομβαρδίστηκε και σκοτώθηκαν πέντε άτομα. Την Τετάρτη, χτυπήθηκαν κι άλλες πολυκατοικίες.
Προς το παρόν, το κέντρο του Κιέβου και αρκετά προάστια παραμένουν ανέπαφα, σημειώνει το BBC. Η ουκρανική πρωτεύουσα διαθέτει διάσπαρτα δεκάδες μοναδικά μνημεία, όπως ο καθεδρικός της Αγίας Σοφίας, που στέκεται στο κέντρο της πόλης για 1.000 περίπου χρόνια.
Υπολογίζεται πως οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου, περίπου 1,4 εκατομμύρια, έχουν ήδη διαφύγει στη δυτική Ουκρανία ή στο εξωτερικό.
Οι ουκρανοί στρατηγοί υπεύθυνοι για την προστασία της πρωτεύουσας είπαν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να την κρατήσουν εκτός πεδίου βολής του ρωσικού πυροβολικού, αλλά σημειώνουν ότι η πόλη είναι ευάλωτη στους πυραύλους.
Τα ποτάμια και τα έλη στο πλευρό των Ουκρανών
Ομως, η μορφολογία της πόλης είναι υπέρ των Ουκρανών, υπογράμμισε ο στρατηγός Αντρέι Κρισένκο, στο BBC. Η πόλη είναι μεγάλη και χωρίζεται σε τμήματα από τα ποτάμια που την διασχίζουν, όχι μόνο τον μεγάλο Δνείπερο ποταμό (ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη), αλλά και τους παραποτάμους του.
«Από τη μία, είναι δύσκολο να υπερασπιστούμε το Κίεβο, γιατί είναι πολύ μεγάλο. Ομως, από την άλλη, αυτό είναι πλεονέκτημα. Ποτάμια και γέφυρες βρίσκονται στα σημεία πρόσβασης στην πόλη. Ο στρατός μας χτίζει παντού αμυντικά οχυρώματα. Γύρω από την πόλη υπάρχουν πολλά μικρά ποτάμια, που ρέουν στον Δνείπερο και υπάρχουν πολλά έλη, και έτσι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για μετακινήσεις στρατευμάτων», εξήγησε ο Κρισένκο, που είναι και αντιδήμαρχος του Κιέβου.
Αλλο ένα πλεονέκτημα, κατά τον ίδιο, είναι ότι το Κίεβο είναι βιομηχανική πόλη, με εργαστήρια και εργοστάσια, που πλέον παράγουν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στα οχυρώματα, τσιμεντένια μπλόκα, σακιά με άμμο και πολλών ειδών αντιαρματικά εμπόδια.
Οπως εξήγησαν οι δύο στρατηγοί, έχουν σταματήσει δύο προελάσεις των Ρώσων, μία από τα ανατολικά και μία από τα βορειοδυτικά, ανάμεσά τους και τη φάλαγγα των 64 χλμ, στην οποία επιτέθηκαν και την ανάγκασαν να σπάσει σε τμήματα. Οι στρατηγοί είπαν ότι η φάλαγγα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Κίεβο.
Στρατηγικές γέφυρες ανατινάχθηκαν
Η βορειοδυτική προσέγγιση στο Κίεβο παραμένει ο κύριος στόχος των Ρώσων. Ο στρατηγός Σεργκέι Κνιάζεφ εξήγησε ότι εκεί βρίσκεται οι κοντινότερες δυνάμεις του ρωσικού πεζικού, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από το κεντρικό Κίεβο, στην άλλη όχθη του ποταμού Ιρπίν.
Ο καλά οργανωμένος και καλά εξοπλισμένος ουκρανικός στρατός ανατίναξε γέφυρες σε στρατηγικά σημεία. Χιλιάδες άνθρωποι που διέφυγαν από το Ιρπίν, έπρεπε να διασχίσουν τον ποταμό πάνω σε πρόχειρα και επικίνδυνα περάσματα με τσάντες και κατοικίδια.
Αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τους ακολουθήσουν. «Υπάρχουν βαλτώδη εδάφη και δεν μπορούν να τα διασχίσουν», καθώς τους σταματούν και οι ουκρανοί στρατιώτες. «Είμαστε εκεί και θα τους καταστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός.
Η επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων έχει εκπλήξει τους φίλους τους και τους εχθρούς τους. Οι διοικητές τους είναι πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση του στρατού και των χιλιάδων εθελοντών. Αλλά, ακόμα, οι Ρώσοι δεν έχουν στρέψει όλες τους τις δυνάμεις εναντίον του Κιέβου, σημειώνει το BBC.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News