409
Οι κινέζοι διαπραγματευτές αποχωρούν από το ξενοδοχείο όπου έγινε η συνάντηση των δύο πλευρών | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Συνάντηση στη Ρώμη: Ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας ζητούν ΗΠΑ και Κίνα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 22:15
Οι κινέζοι διαπραγματευτές αποχωρούν από το ξενοδοχείο όπου έγινε η συνάντηση των δύο πλευρών
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Συνάντηση στη Ρώμη: Ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας ζητούν ΗΠΑ και Κίνα

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 22:15

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας είχαν συνομιλίες στη Ρώμη τη Δευτέρα ύστερα από το θέμα που προέκυψε την Κυριακή για την πιθανότητα εξοπλισμού της Ρωσίας από την Κίνα.

Στα αμερικανικά ΜΜΕ είχε προβληθεί η πληροφορία ότι οι Ρώσοι αιτήθηκαν από την Κίνα τόσο αποστολή οικονομικής βοήθειας όσο και αποστολή στρατιωτικού υλικού (συγκεκριμένα εγράφη ότι οι Ρώσοι ζήτησαν drones). Σχεδόν αμέσως οι Κινέζοι διέψευσαν τις αμερικανικές αναφορές, ωστόσο στη Ρώμη έστειλαν το μέλος του Πολιτμπιρό και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Γιάνγκ Τζιετσί, με σκοπό να συνομιλήσει επ’αυτού με τον αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα (ώρα Ιταλίας). Κράτησε επτά ώρες και ήταν «έντονη» και «πολύ ειλικρινής», κατά τον Λευκό Οίκο.

Πηγές του Λευκού Οίκου υπογράμμισαν στους Financial Times ότι «αν, στον πόλεμο αυτό, η Κίνα αποφασίσει να στηρίξει την Ρωσία με υλική βοήθεια, είναι πιθανό να υπάρξουν συνέπειες για το Πεκίνο».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, «στη σημερινή συνάντηση της Ρώμης οι δυο πλευρές υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκαν -με απόλυτη σαφήνεια- στη διεθνή απομόνωση και στις βαριές οικονομικές συνέπειες που θα αντιμετώπιζε η Κίνα, σε περίπτωση που βοηθούσε το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις ή, ακόμη χειρότερα, αν στήριζε τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό», μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ανωνύμως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση στη Ρώμη ένας σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν με ένα ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Σάλιβαν πήγε στη Ρώμη προετοιμασμένος και ενώ είχε δηλώσει στο CNN ότι «οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει το Πεκίνο».

Είπε ο Σάλιβαν: «Η Κίνα θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Παρακολουθούμε ώστε να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό το Πεκίνο παρέχει πραγματικά οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης, υλικής ή οικονομικής, στη Ρωσία». Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να αποζημιώσει τη Ρωσία για τις απώλειες που υπέστη με τις οικονομικές κυρώσεις. Σε ό,τι αφορά τις φήμες περί αποστολής κινεζικών όπλων, εικάζεται ότι η Ρωσία περιήλθε σε δεινή θέση από επιχειρησιακής απόψεως λόγω της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών.

Το πρωί της Τρίτης ο Τζέικ Σάλιβαν πρόκειται να συναντηθεί με τον Λουίτζι Ματιόλο, διπλωματικό σύμβουλο του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...