482
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από το γεύμα | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης: «Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2022, 16:03
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από το γεύμα
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μητσοτάκης: «Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2022, 16:03

Στη βούληση για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

«Συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό, να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν» είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός και προανήγγειλε τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, «εφόσον όλα πάνε καλά», στη χώρα μας, το φθινόπωρο.

«Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι τα γεγονότα που εξελίσσονται στην Ουκρανία επιβάλλουν την ανάγκη συνεργασίας. «Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι επανέλαβε στον τούρκο πρόεδρο της πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Ενίσχυση της συνεργασίας»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία για το γεύμα των δύο ηγετών, αναφέρθηκε ότι συζητήθηκαν οι «τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία» και φυσικά οι διμερείς σχέσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εστιάζει στα βήματα που κάνει η Τουρκία επιδιώκοντας να γυρίσει σελίδα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο έλληνας πρωθυπουργός «επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από τη ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οσα προηγήθηκαν

Το γεύμα εργασίας των δύο ανδρών στο μέγαρο Βαχντετίν (πρώην κατοικία του αδελφού του τελευταίου οθωμανού σουλτάνου και πλέον προεδρική κατοικία στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου) διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ο κ. Ερντογάν αρχικά έδειξε τη θέα του χιονισμένου Βοσπόρου στον έλληνα πρωθυπουργό και ακολούθησε ένας σύντομος διάλογος μπροστά στις κάμερες. «Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «θα τα συζητήσουμε όλα» απάντησε ο τούρκος πρόεδρος.

Σε δηλώσεις του τα προηγούμενα 24ωρα, ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» γιατί, όπως έχει σημειώσει, δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν.

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Οπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δήλωναν κυβερνητικές πηγές και συνέχιζαν: «Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...