309
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας | Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Βαρθολομαίος: Να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2022, 15:12
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας
|Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Βαρθολομαίος: Να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2022, 15:12

Σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας κάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επαίνεσε την «σθεναρή αντίσταση» των Ουκρανών κατά των ρωσικών δυνάμεων,

Πρόκειται για μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του κ. Βαρθολομαίου στα πολιτικά πράγματα.

Η έκκληση έγινε κατά την λειτουργία στην Κωνσταντινούπολη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην οποία παρέστη και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παρακολουθούμε το δράμα του ουκρανικού λαού και θαυμάζουμε την σθεναρή αντίστασή του στον εισβολέα. Απευθύνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η βία και ο πόλεμος δημιουργούν περιπλοκότερα προβλήματα. Πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει ρητώς τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και δεσμεύει όλα τα μέλη του οργανισμού να ρυθμίζουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Στην καρδιά της Ευρώπης διεξάγεται ένας άδικος πόλεμος, χύνεται ανθρώπινο αίμα, σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά και καταστρέφονται πόλεις, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στρατιωτική βοήθεια που έστειλε η Αθήνα στην Ουκρανία,.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και στο παρελθόν πάρει το μέρος της Ουκρανίας οι κάτοικοι της οποίας είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί. Το 2019 το Πατριαρχείο είχε εκχωρήσει καθεστώς αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, κίνησε που είχε εξοργίσει τη Μόσχα, η οποία έκοψε τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Σταματήστε τη σφαγή»

Νωρίτερα, από το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε απευθύνει ανάλογο μήνυμα και έκκληση να σταματήσει η σφαγή, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Στο όνομα του Θεού, ας ακουστεί η κραυγή των ανθρώπων που υποφέρουν και ας σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις. Στο όνομα του Θεού, σας ζητώ να σταματήσει αυτή η σφαγή» είπε ο Ποντίφικας κατά την κυριακάτικη ομιλία του, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί παιδικών νοσοκομείων και μη στρατιωτικών στόχων είναι «βάρβαροι» και δεν έχουν «κανένα έγκυρο στρατηγικό λόγο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...