Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τις «μόνιμες κανονικές εμπορικές σχέσεις τους» με τη Ρωσία – πρόκειται για ένα επιπλέον πλήγμα που δέχεται η ρωσική οικονομία από τη Δύση, το οποίο θα αφαιρέσει από τη ρωσική πλευρά «τα συνήθη εμπορικά οφέλη της» όπως είπε ο ίδιος. Ηρθε, βεβαίως, και αυτό ως απάντηση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στην αίθουσα Ρούσβελτ του Λευκού Οίκου, είπε ότι οι ΗΠΑ «όπως και οι σύμμαχοί τους» ενισχύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την πίεση σύσσωμης της Δύσης στο Κρεμλίνο. Μαζί με τις ΗΠΑ, οι G7 και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εφαρμόσουν παρόμοια μέτρα με σκοπό τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία. Η ρωσική οικονομία έχει ήδη πληγεί σοβαρά από το πρώτο κύμα των κυρώσεων είπε ο Μπάιντεν, και συμπλήρωσε ότι «τώρα επέρχεται το συντριπτικό χτύπημα».
Η Ρωσία, λοιπόν, στο εξής θα αντιμετωπίζεται ως παρίας από τη διεθνή κοινότητα, σαν την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα, μένοντας έξω από το διεθνές παιχνίδι των μπίζνες – ουσιαστικώς εκτός παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. «Ο ελεύθερος κόσμος ενώνεται για να αντιμετωπίσει τον Πούτιν» σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου για να αλλάξει το καθεστώς που διέπει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Φυσικά, και οι ευρωπαϊκές εμπορικές πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Washington Post διέκρινε συμβολισμό στη σχεδιαζόμενη απαγόρευση εισαγωγής στις ΗΠΑ ρωσικών προϊόντων όπως είναι το αλκοόλ (η βότκα) και τα πανάκριβα θαλασσινά (το χαβιάρι, κ.ά. παρεμφερή είδη). Ενδεικτικά της ζημίας που θα υποστούν οι Ρώσοι είναι τα στοιχεία από το περσινό ισοζύγιο: οι συγκεκριμένες ρωσικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 550 εκατ. δολάρια. Αντιστοίχως θα απαγορευτούν οι εξαγωγές αμερικανικών ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία, προϊόντα που καταναλώνουν οι «ολιγάρχες» του περιβάλλοντος Πούτιν.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων, τα οποία αποτελούσαν περίπου το 60% των αμερικανικών εισαγωγών από τη Ρωσία. Το προ του πολέμου στην Ουκρανία διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ανερχόταν συνολικά σε 700 δισ. δολάρια ετησίως.
Προς το παρόν η ρωσική οικονομία περιδινίζεται σε σπιράλ πολεμικής αυτοκαταστροφής, αφού το ρούβλι έχει βυθιστεί και το χρηματιστήριο είναι κλειστό περισσότερο εδώ και μία εβδομάδα. Συγχρόνως, μεγάλες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη χώρα έχουν τραπεί σε φυγή και έχουν κλείσει τις παραγωγικές μονάδες τους (π.χ. οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες).
Και χωρίς τα δάνεια του ΔΝΤ
Ενα από τα σοβαρότερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν αφορά την πρόθεση των ΗΠΑ να επιδιώξουν τον απόλυτο οικονομικό στραγγαλισμό της Ρωσίας μέσω του αποκλεισμού της και από τις χρηματοδοτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και πρέπει να πληρώσει το τίμημα» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News