Εχει κατακτήσει 13 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ – σχεδόν τα διπλάσια απ’ όσα η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη (η Μίλαν με 7). Εχει ηττηθεί σε μόλις τρεις από τους 16 τελικούς, στους οποίους αγωνίστηκε. Εχει σηκώσει την «Κούπα με τα μεγάλα αυτιά», ακόμη και σε χρονιές που δεν «γέμιζε το μάτι», που δεν ήταν αρκετά καλή για να κερδίσει τον τίτλο στη χώρα της. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο ευρωπαϊκός σύλλογος με την πιο «βαριά» φανέλα, και το απέδειξε χθες (Τετάρτη) βράδυ για πολλοστή φορά.
Στα τρία από τα τέσσερα ημίχρονα της διπλής τους αναμέτρησης, η Παρί Σεν-Ζερμέν έπαιξε καλύτερα. Νίκησε (1-0) στο πρώτο ματς, στο Παρίσι, και προηγήθηκε στο δεύτερο, στη Μαδρίτη. Η «Βασίλισσα» βρέθηκε «με την πλάτη στον τοίχο». Κι εκεί που όλοι περίμεναν να δεχτεί τη… χαριστική βολή, «πυροβόλησε» εκείνη, τρεις φορές, τους νεόπλουτους αντιπάλους της.
Πρωταγωνιστής της μεγάλης ανατροπής – πρόκρισης στους «8» της διοργάνωσης, ο 36χρονος Καρίμ Μπενζεμά. Εγινε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σημειώνει «χατ-τρικ» στο Τσάμπιονς Λιγκ (ο Ολιβιέ Ζιρού, που κατείχε το ρεκόρ, είναι 17 μέρες μεγαλύτερος). Από τότε που ο Κριστιάνο Ρονάλντο εγκατέλειψε τη Μαδρίτη, ο Γάλλος διανύει περίοδο δεύτερης νιότης. Εφέτος, σε 33 ματς, έχει πετύχει -συνολικά- 30 γκολ. Το «δίδυμο» Μπενζεμά – Βινίσιους Ζούνιορ είναι, αυτή την εποχή, το πιο αποτελεσματικό σε όλη την Ευρώπη.
Ακόμη τρεις παίκτες της Ρεάλ συνέβαλαν σε αυτό το μικρό «θαύμα». Ο Λούκα Μόντριτς, σε ηλικία 36 ετών και έξι μηνών, έτρεξε σαν έφηβος. Περισσότερο από κάθε άλλον με λευκή φανέλα (10,54 χιλιόμετρα). Ο γκολκίπερ, Τιμπό Κουρτουά, που κάνει απίθανη σεζόν, ήταν εκεί όταν χρειάστηκε. Και ο Νταβίντ Αλάμπα, που συνεργάζεται με τον Εντερ Μιλιτάο «με κλειστά μάτια» στο κέντρο της άμυνας, μόνο μια φορά δεν κατάφερε να σταματήσει το πιο ακριβοπληρωμένο επιθετικό «τρίο» της Ευρώπης (Μέσι, Νεϊμάρ, Εμπαπέ).
Μέσα σε 30 λεπτά, η Παρί κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που της συνέβη. Από τη σεζόν 2012-2013, μετράει τέσσερις αποκλεισμούς στη φάση των νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και είχε προβάδισμα από το πρώτο παιχνίδι. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που έχει βιώσει τους χειρότερους εφιάλτες της. Οπως εκείνη η ιστορική ανατροπή που είχε πετύχει σε βάρος της η Μπαρτσελόνα πριν από πέντε χρόνια (8 Μαρτίου). Οι «Παριζιάνοι» πήγαν να παίξουν στο «Καμπ Νου» με τη σιγουριά ότι το 4-0 του «Παρκ ντε Πρενς» τους εξασφάλιζε την πρόκριση, αλλά γνώρισαν μια συντριβή (6-1) που κανείς δεν θα ξεχάσει.
Την τελευταία δεκαετία οι άραβες ιδιοκτήτες έχουν δαπανήσει σε μεταγραφές πάνω από ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ, όμως η Παρί έχει καταφέρει να παίξει μόνο σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, το 2020. Είναι μια πολύ καλή ομάδα, που μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όμως, ακόμη, δεν είναι «μεγάλη» ομάδα. Εμφανίζει τεράστιες μεταπτώσεις στην απόδοσή της, και μια μόνιμη ηττοπάθεια στους καθοριστικούς αγώνες – τις στιγμές που η μπάλα «καίει». Οι τραμπουκισμοί του προέδρου της, Νασέρ αλ-Κελαϊφί, και του αθλητικού της διευθυντή, Λεονάρντο, χθες στα αποδυτήρια των διαιτητών στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», καθώς και ο άγριος καυγάς του Νεϊμάρ με τον Ντοναρούμα (πιθανότατα, με αφορμή το μοιραίο λάθος του ιταλού τερματοφύλακα στη φάση της ισοφάρισης της Ρεάλ), την έκαναν να φαίνεται ακόμη πιο «μικρή».
Ο Κιλιάν Εμπαπέ θα συνειδητοποίησε ότι στην Παρί χάνει το χρόνο του. Χαραμίζεται. Το καλοκαίρι του 2017, όταν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ του «χτύπησαν την πόρτα», αποφάσισε, σοφά, ότι δεν ήταν έτοιμος για ένα τόσο μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Αλλωστε, δεν είχε, καν, κλείσει τα 19. Προτίμησε να μετακινηθεί στην Παρί (από τη Μονακό). Τώρα, όμως, δεν έχει, πια, κανέναν λόγο να βλέπει τα… τρένα του Τσάμπιονς Λιγκ να περνούν. Εκτοτε, έχει στεφθεί τρεις φορές πρωταθλητής, κι άλλες πέντε κυπελλούχος, Γαλλίας, έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο (πριν, καν, κλείσει τα 20), μετράει 53 συμμετοχές στην εθνική του ομάδα (και 24 γκολ), έχει παίξει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, κι έχει «σαρώσει» ένα σωρό ατομικές διακρίσεις. Στα 23 του είναι πανέτοιμος να «λάμψει» σε έναν σύλλογο με απεριόριστες φιλοδοξίες, όπως η Ρεάλ. Φάνηκε και στις δύο αναμετρήσεις της Παρί με τη «Βασίλισσα»: με δυο υπέροχα, «προσωπικά» του γκολ, κι ένα κερδισμένο πέναλτι (που δεν αξιοποίησε ο Λιονέλ Μέσι), παραλίγο να την αποκλείσει μόνος του.
Στο «Μπερναμπέου», πάντως, τον περιμένουν σαν Μεσσία. Οι αποδοκιμασίες με τις οποίες οι οπαδοί της Ρεάλ υποδέχτηκαν την ανακοίνωση των ονομάτων που απάρτιζαν την ενδεκάδα της Παρί, μετατράπηκαν σε χειροκροτήματα όταν στα μεγάφωνα ακούστηκε «με το νούμερο 7, ο Κιλιάν Εμπαπέ». Τον θεωρούν -όχι άδικα- ως τον ιδανικό ηγέτη για την ομάδα που στις αρχές του 2023 θα εγκαινιάσει το πλήρως ανακαινισμένο της γήπεδο, το οποίο θα είναι το πιο σύγχρονο, το πιο επιβλητικό στον Κόσμο.
Ο Μέσι, για άλλη μια φορά, πέρασε -σχεδόν- απαρατήρητος. Το «Μπερναμπέου», στο οποίο είχε… οργιάσει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (15 γκολ και εννέα ασίστ σε 23 Clasico), δεν τον ενέπνευσε να κάνει το restart, για το οποίο ανυπομονούν οι φίλοι της Παρί, αλλά και οι προσωπικοί του «φαν». Είναι η πρώτη φορά στη μυθική του καριέρα, που για δεύτερη διαδοχική σεζόν γεύεται τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ τόσο πρόωρα. Και η έβδομη χρονιά στη σειρά, που δεν θα διεκδικήσει το τρόπαιο. Τι συμβαίνει, άραγε, με τον 34χρονο σούπερ-σταρ; Πρόκειται για ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, ή για… την αρχή του τέλους;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News