405
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει σειρά μέτρων για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια | REUTERS/Gleb Garanich

Σύνοδος Κορυφής: Το όραμα του Μακρόν για «περισσότερη Ευρώπη»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 12:28
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει σειρά μέτρων για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
|REUTERS/Gleb Garanich

Σύνοδος Κορυφής: Το όραμα του Μακρόν για «περισσότερη Ευρώπη»

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 12:28

Η πάγια θέση του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την οικονομική και στρατηγική αυτονομία της δικαιώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν αναμένεται να πιέσει τους υπόλοιπους 26 ηγέτες προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, την Πέμπτη και την Παρασκευή, όσο και για το υπόλοιπο της γαλλικής προεδρίας, που λήγει τον Ιούνιο –καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Επισήμως, το θέμα της άτυπης συνόδου είναι «ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων», όμως η Γαλλία θα στρέψει τη συζήτηση προς τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης, έπειτα από αυτή της πανδημίας, κάτι που, όπως σημειώνουν οι Financial Times, δεν προβλέπεται να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως ακριβώς είχε γίνει και με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο που θα προκαλέσει τις περισσότερες αντιρρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι η έκδοση κοινού ευρωομολόγου-μαμούθ για τη χρηματοδότηση της αμυντικής και ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ.

Στόχος της πρότασης, όπως σημείωσε το Bloomberg, είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου αντίστοιχου με της Γαλλίας για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις-ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων και οι πιθανές ελλείψεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν στους FT ότι δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό το σχέδιο αυτό, αλλά «είναι κάτι που σκέφτονται πολλοί».

Σε αντίθεση με την άνοιξη του 2020 και τη στενή γαλλογερμανική συνεργασία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, αυτή τη φορά ο Μακρόν φαίνεται ότι κινείται χωρίς προσυνεννόηση με το Βερολίνο, γεγονός που καθιστά την έκβαση του εγχειρήματος αβέβαιη.

Ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, διέψευσε την ανάμειξη της Επιτροπής στο εγχείρημα και δήλωσε ότι «δεν έχουμε σχέδια για την έκδοση νέων κοινών ομολόγων» και πρόσθεσε ότι ίσως πρόκειται για πρωτοβουλίες των κρατών-μελών.

Πάντως, ακόμα και χωρίς ένα νέο ευρωομόλογο, η σύνοδος αναμένεται να λάβει αποφάσεις που μόλις πριν δύο εβδομάδες, θα χαρακτηρίζονταν «επαναστατικές» για τα δεδομένα της ΕΕ. Σύμφωνα με προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που διάβασαν οι FT, οι ηγέτες των 27 συμφωνούν «να εξαλείψουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα».

Ο Μακρόν τόνισε ξανά τη Δευτέρα ότι «το συμπέρασμα από όλο αυτό (τον πόλεμο στην Ουκρανία), είναι περισσότερη Ευρώπη» και ότι ο πόλεμος απέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρώπης, πολιτικά, στρατιωτικά και ενεργειακά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...