198
Διαδήλωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία, στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Ammar Awad

«Πληρώστε τους με ρούβλια» λέει ο Πούτιν για τους ξένους πιστωτές

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2022, 21:45
Διαδήλωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία, στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Ammar Awad

«Πληρώστε τους με ρούβλια» λέει ο Πούτιν για τους ξένους πιστωτές

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2022, 21:45

Τη δυνατότητα (αν όχι την εντολή) να αποπληρώσουν σε ρούβλια τα χρέη τους προς τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία δίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με λίστα που ετοιμάστηκε έπειτα από σχετικό προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδόθηκε την Παρασκευή, θεσμοθέτησε μια «προσωρινή διαδικασία» για την αποπληρωμή χρεών «προς ορισμένους ξένους πιστωτές», με όρους εντελώς αόριστους και μάλλον προκλητικούς.

Ενας οφειλέτης θα μπορεί πλέον να ζητήσει από μια ρωσική τράπεζα να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια στο όνομα του ξένου πιστωτή και να του στείλει μια πληρωμή σε ισοδύναμο ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της Κεντρικής Τράπεζας την ημέρα που θα σταλεί το έμβασμα. Αυτή η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα σε ισοδύναμο ξένου νομίσματος.

Το μέτρο είναι μια από τις πρώτες απαντήσεις της Μόσχας στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές δυτικές χώρες μετά τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία.

Η λίστα περιλαμβάνει τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Μονακό, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Ιαπωνία. Οπως βλέπετε, η Τουρκία, χώρα του ΝΑΤΟ που διαμαρτύρεται ότι η ΕΕ την περιφρονεί, απουσιάζει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...