Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της απώλειας ενός σημαντικού περιουσιακού της στοιχείου, στον ενεργειακό τομέα, βρίσκεται η Ρωσία, σύμφωνα με σχέδιο που προωθεί ο τσέχος επιχειρηματίας Κάρελ Κομάρεκ, ο οποίος παράλληλα με τις δραστηριότητές του στον ενεργειακό τομέα, είναι και βασικός μέτοχος στον ΟΠΑΠ.
Ο τσέχος δισεκατομμυριούχος, όπως αναφέρει η Telegraph το επόμενο διάστημα πρόκειται να έχει συνομιλίες με την τσεχική κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδια εθνικοποίησης της τεράστιας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου της Μοραβίας, το 50% της οποίας ανήκει στην Gazprom, τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό.
Αν, τελικά, το συγκεκριμένο πρότζεκτ υιοθετηθεί από την κυβέρνηση της Πράγας, θα είναι η πρώτη απόπειρα της Δύσης να αποσπάσει από το ρωσικό κράτος ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και ένα σημαντικό πλήγμα για το καθεστώς του Κρεμλίνου καθώς η εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου στη Μοραβία θεωρείται ζωτικό στήριγμα στις υποδομές της περιοχής.
Παρέμβαση Κρετίνσκι για τους πρόσφυγες
Μία ακόμη ένδειξη ότι η οικονομική σχέση της Τσεχίας με το Κρεμλίνο κλυδωνίζεται σοβαρά αποτελεί η δημόσια καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον Ντάνιελ Κρετίνσκι, ιδιοκτήτη της EPH (του μεγαλύτερου παίκτη στο ενεργειακό παιχνίδι της Κεντρικής Ευρώπης) και ταυτόχρονα αφεντικό της Σπάρτα Πράγας και της αγγλικής Γουέστ Χαμ και σημαντικού επενδυτή στα βρετανικά ταχυδρομεία και σε αλυσίδες σουπερμάρκετ.
«Η εταιρεία μας και οι μέτοχοί της καταδικάζουν τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Μέσω του ιδρύματός μας βοηθάμε ενεργά στην προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών ειδών στην Ουκρανία. Θα σεβαστούμε πλήρως όλες τις συμφωνίες και τις οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρετίνσκι, που είναι γνωστός και ως «τσεχική σφίγγα».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε έναν αγώνα δρόμου από επιχειρηματίες με δεσμούς με τη Ρωσία για να αποστασιοποιηθούν από το καθεστώς. Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πρόσφατα ότι οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά αν εξακολουθούν να κάνουν οτιδήποτε που στηρίζει το καθεστώς Πούτιν».
«Παράλογη επίθεση»
Ο Κάρελ Κομάρεκ, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε 7,8 δισ. δολάρια, έχτισε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τη δεκαετία του 1990 μετά τη Βελούδινη Επανάσταση της Τσεχοσλοβακίας που οδήγησε στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του στον ενεργειακό τομέα ο Κομάρεκ στο παρελθόν είχε αναπτύξει δεσμούς με τη Μόσχα μέσω μιας σειράς κοινοπραξιών με την Gazprom, όμως από το 2014 και έπειτα αποχώρησε σταδιακά από κοινοπραξίες εντός της Ρωσίας και, αντίθετα, άρχισε να επενδύει στην Ουκρανία
Την περασμένη εβδομάδα ο τσέχος δισεκατομμυριούχος έδωσε στη δημοσιότητα μια ανοιχτή επιστολή στην οποία δήλωνε «τρομοκρατημένος από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
«Πρόκειται για μια παράλογη πράξη επίθεσης που πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους γενναίους Ουκρανούς που επηρεάζονται από τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News