268
Πρατήριο της Lukoil στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η ρωσική εταιρία έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Και ήδη έχουν αρχίσει τα προβλήματα... | Michael M. Santiago/Getty Images

Ρωσία: Η Lukoil πιέζει -και αυτή- για τερματισμό του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 19:30
Πρατήριο της Lukoil στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η ρωσική εταιρία έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Και ήδη έχουν αρχίσει τα προβλήματα...
|Michael M. Santiago/Getty Images

Ρωσία: Η Lukoil πιέζει -και αυτή- για τερματισμό του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2022, 19:30

Μπορεί να είναι σε δεύτερο πλάνο (ή και ακόμη πιο πίσω), αλλά συνεχίζεται αμείωτη η αντιπαράθεση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και των ολιγαρχών, ακόμη και του στενού του κύκλου, που δεν επιθυμούν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτούς προστίθεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία, η Lukoil, προέτρεψε τον πρόεδρο να τερματιστεί η σύγκρουση και μάλιστα άμεσα. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία της για τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία.

Πρόκειται, όπως σημειώνει ο Telegraph, ένα από τα πρώτα επικριτικά σχόλια από μεγάλη εταιρεία μέσα στη Ρωσία, την ώρα που οι διεθνείς κυρώσεις και οι αποχωρήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο αισθητές στο εσωτερικό.

Η κρίση, σε κάθε περίπτωση, έχει απομειώσει την περιουσία του δισεκατομμυριούχου Βαγκίτ Αλεκπέροφ, που ηγείται της Lukoil. Πριν κλείσει το χρηματιστήριο της Μόσχας τη Δευτέρα, οι μετοχές ήδη κατέγραφαν σημαντική πτώση.

Τον Σεπτέμβριο του 2003, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εγκαινιάσει πρατήριο της Lukoil μαζί με τον Νεοϋορκέζο γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ (δεξιά), ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Σώμα. Αριστερά το αφεντικό της ρωσικής εταιρίας, Βαγκίτ Αλεκπέροφ | Shutterstock

Τα προβλήματα επεκτείνονται και στο εξωτερικό. Η Lukoil κατέχει χιλιάδες πρατήρια, κάποια από τα οποία ακόμη και στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη το Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσει πέρασε ψήφισμα με το οποίο αναστέλλονται οι άδειες των πρατηριών της Lukoil λόγω βέβαια της εισβολής.

Πριν από τη δήλωση της Lukoil, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο σύμμαχος του Πούτιν Ολεγκ Ντεριπάσκα είχαν ζητήσει τερματισμό των εχθροπραξιών και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...