Ο Ολαφ Σολτς επανέλαβε ότι στόχος στην ουκρανική κρίση πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής πρόκλησης προς τα κράτη της Βαλτικής.
Απέρριψε πάντως την υπόθεση ότι η Γερμανία άργησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή ότι αν είχε στείλει νωρίτερα, θα είχε αποτραπεί ο πόλεμος –αρχικά η Γερμανία είχε στείλει μόνο 5.000… κράνη στους Ουκρανούς.
Σε ένα άλλο δύσκολο θέμα, εσωκομματικών ισορροπιών, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος συμβούλευσε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποσυρθεί από τις θέσεις του στις ρωσικές εταιρείες ενέργειας.
«Κανείς δεν θεωρεί ότι η Γερμανία περίμενε πολύ μέχρι να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία. Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ωστόσο, θα ήταν λάθος να συνεχιστεί η περιοριστική πορεία της Γερμανίας για τις παραδόσεις όπλων σε εμπόλεμες περιοχές. Εκείνοι οι οποίοι δέχονται επίθεση χωρίς να ευθύνονται, δεν επιτρέπεται να μένουν μόνοι», δήλωσε ο Σολτς, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
«Στόχος τώρα πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Είναι σωστό να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις με κυρώσεις και να διατηρήσουμε περιθώριο και για τη διπλωματία», συνέχισε ο καγκελάριος. Οταν ωστόσο ρωτήθηκε αν εκτιμά πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει κάτι περισσότερο από την Ουκρανία, ο καγκελάριος δήλωσε, «είναι σημαντικό να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην καγκελαρία δεν απορρίπτουν ενδεχόμενη πρόκληση προς τα κράτη της Βαλτικής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ολαφ Σολτς προειδοποίησε εναντίον μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Γι’ αυτό και κανένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα συμμετείχε σε στρατιωτικές συγκρούσεις. «Μια απευθείας αντιπαράθεση θα επέφερε δραματική κλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε.
Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση του πρώην καγκελάριου και άλλοτε αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος παραμένει στις θέσεις που κατέχει στη Rosneft και στις ρωσικές εταιρίες των αγωγών Nord Stream 1 και 2, ο Oλαφ Σολτς για πρώτη φορά δήλωσε ευθέως ότι θα τον συμβούλευε να παραιτηθεί.
«Η συμβουλή μου προς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ θα ήταν να αποχωρήσει από αυτές τις θέσεις. Αυτό το θέμα δεν είναι προσωπική υπόθεση. Με ένα τέτοιο δημόσιο αξίωμα, όπως του καγκελάριου, δεσμεύεται κανείς και μετά το τέλος της θητείας του. Αυτή η δέσμευση δεν τελειώνει όταν φεύγεις από το αξίωμα, συνεχίζεται», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News