Τελικά δεν απαιτείται ούτε κόπος, ούτε χρόνος για να έχουμε ακόμη καλύτερη υγεία με αρωγό την άσκηση, καθώς σύμφωνα με νέα, μεγάλη ανάλυση ερευνών των τελευταίων 30 ετών, ακόμη και μισή ώρα την εβδομάδα να κάνει κάποιος δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, όχι μόνο με άρση βαρών, αλλά και με οικιακές εργασίες που απαιτούν μυϊκή δύναμη, όπως είναι η βαριά κηπουρική, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες σήμερα συνιστούν τη μυϊκή ενδυνάμωση κυρίως για τα οφέλη που έχει στη μυοσκελετική υγεία. Προηγούμενη έρευνα είχε καταδείξει και τη σχέση μεταξύ άσκησης και χαμηλότερου κινδύνου θανάτου, αλλά μέχρι τώρα οι ειδικοί δεν γνώριζαν ποια θα μπορούσε να είναι η βέλτιστη δόση, σύμφωνα με τον Guardian.
Για να καταλήξουν στο σωστό συμπέρασμα, ερευνητές από την Ιαπωνία ανέλυσαν τις βάσεις δεδομένων με μελέτες στις οποίες συμμετείχαν ενήλικες δίχως προβλήματα υγείας, τους οποίους παρακολούθησαν επιστήμονες για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Η τελική ανάλυση περιελάβανε 16 μελέτες, η παλαιότερη εκ των οποίων είχε γίνει το 2012. Οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και αρκετές σε Αγγλία, Σκωτία, Αυστραλία και Ιαπωνία. Η μέγιστη περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 25 χρόνια.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι από 30 έως 60 λεπτά δραστηριότητας μυϊκής ενδυνάμωσης κάθε εβδομάδα, συνδέονται με 10% έως 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνος. Στις μελέτες συμμετείχαν έως 480.000 εθελοντές, από 18 έως και 97 ετών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine.
Οι οδηγίες για το τι μπορεί να σημαίνει δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης στη Βρετανία, περιλαμβάνουν εκτός από άρση βαρών, γιόγκα, πιλάτες, ασκήσεις που χρησιμοποιούν το σωματικό βάρος του σώματος, αλλά και γιόγκα, τάι τσι, σκάψιμο, ακόμη και τη μεταφορά μιας τσάντας γεμάτης ψώνια από το σούπερ μάρκετ.
Ετσι, πλέον συνιστάται στους ενήλικες να κάνουν δραστηριότητες που ενεργοποιούν όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες, τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα, καθώς επίσης συμπληρωματικά και 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα (περπάτημα, κολύμβηση κ.ά.) κάθε εβδομάδα.
Μάλιστα, για όσους συνδυάζουν τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με αερόβια άσκηση, η μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει στο 40%, σύμφωνα με τους ειδικούς που ανέλυσαν τις μελέτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News