470
| Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ – Η εμπιστοσύνη στον Πούτιν έχει χαθεί τελείως

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 09:29
|Stephanie Lecocq/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ – Η εμπιστοσύνη στον Πούτιν έχει χαθεί τελείως

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2022, 09:29

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως 28ο μέλος, τάχθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας στο Euronews, λίγο αφότου ανακοίνωσε νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην ουκρανική επικράτεια, η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την Ουκρανία «μία από εμάς», αντιδρώντας έτσι στην εισήγηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που από το Σάββατο είχε κάνει λόγο για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Πράγματι εν καιρώ (θα) ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε ρεπόρτερ του Euronews, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Το Σάββατο, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ενωση. «Είναι κρίσιμη ώρα να κλείσει η μακρά συζήτηση μια για πάντα και να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», ανέφερε στο Twitter. «Συζητήσαμε με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ) για την περαιτέρω αποτελεσματική βοήθεια και για τον ηρωικό αγώνα των Ουκρανών για να έχουν ελεύθερο μέλλον», πρόσθεσε.

Η συνέντευξη της Φον ντερ Λάιεν στο Euronews και στη ρεπόρτερ του Euronews, Mέαμπ ΜακMάχον, είχε και άλλα ενδιαφέροντα σημεία.

«Δεν θέλαμε ποτέ αυτόν τον πόλεμο. Η Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ αυτόν τον πόλεμο. Είναι ο πρόεδρος Πούτιν εκείνος που πραγματικά άρχισε αυτόν τον πόλεμο και ηγείται αυτού του πολέμου», είπε, για να προσθέσει: «Κι εμείς απαντάμε με σκληρές κυρώσεις στο οικονομικό πεδίο. Σήμερα πρότεινα το τρίτο πακέτο κυρώσεων. Πρόκειται για ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που αφορά για παράδειγμα την αποσύνδεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αλλά και συγκεκριμένων προσωπικοτήτων.

»Ομως για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, σε μια χώρα δηλαδή που δέχεται επίθεση. Κάνουμε επίσης δύο ακόμη βήματα: σήμερα αποφασίσαμε να κλείσουμε τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο για οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος και θα απαγορεύσουμε το Russia Today και το Sputnik, διότι αποτελούν τη μηχανή προπαγάνδας για τον πόλεμο του Κρεμλίνου».

Η ίδια τόνισε την αλληλεγγύη που δείχνει η Ευρώπη στην Ουκρανία. «Εάν δείτε τους πρόσφυγες, που είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οικονομική υποστήριξη, τώρα την υποστήριξη σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Ολα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς. Υπερασπίζονται τις αρχές μας. Είναι αυτοί που θέλουν να έχουν μια ειρηνική δημοκρατία και η Ρωσία επιτίθεται σε αυτό. Γι’ αυτό λοιπόν οι Ουκρανοί δικαιούνται την πλήρη αλληλεγγύη μας και την έχουν».

Η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν.

«Είναι σημαντικό που η ουκρανική πλευρά συμφωνεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες και οι συνθήκες είναι ικανοποιητικές για την ουκρανική πλευρά. Γενικά, είναι πάντα καλύτερο να έχουμε ειρηνευτικές συνομιλίες από το να έχουμε μια μάχη. Η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Πούτιν έχει χαθεί τελείως».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...