Μια μεγάλη κυρία της ελληνικής πολιτικής, μια πολιτικός που είχε κερδίσει την αναγνώριση πέρα από τα όρια της παράταξής της, η Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή σε ηλικία 71 ετών.
Η Μαριέττα Γιαννάκου νοσηλευόταν για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251 έπειτα από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο —οι περιπέτειες της υγείας της ήταν πολυετείς και οδυνηρές, αλλά η ίδια παρέμενε πάντα μια καθαρή και μετριοπαθής φωνή ακόμα και την εποχή που κυρίαρχο πολιτικό νόμισμα ήταν ο λαϊκισμός και η πόλωση.
Η εκλιπούσα είχε γεννηθεί το 1951 στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο Βέλγιο.
Στις ευρωεκλογές του 1984 εξελέγη ευρωβουλευτής, ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Την περίοδο 1990-1991 διετέλεσε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας ενώ το 1999 επέστρεψε στην Ευρωβουλή.
Το 2000 επανεξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και ξανά το 2004. Υπήρξε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την περίοδο 2004-2007 στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή -μια από τις λίγες παρουσίες εκείνης της κυβέρνησης που δεν προκάλεσαν.
Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε αποκτήσει μία κόρη.
Την έδρα της στη Βουλή θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Θλίψη στον πολιτικό κόσμο
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου».
Υπογράμμισε, επίσης, το σθένος και την αξιοπρέπεια με την οποία έδωσε τις μάχες της σε κοινωνικό και προσωπικό πεδίο, και έκανε λόγο για μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια, η απουσία, της οποίας θα είναι ηχηρή και οδυνηρή.
Ειδικότερα στη δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε:
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, μιας φωτεινής παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μιας υπουργού, μέλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσε περιεχόμενο και ουσία σε κάθε πρωτοβουλία της, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με σθένος και αξιοπρέπεια τις μάχες της στο κοινωνικό και το προσωπικό πεδίο, μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια. Η απουσία της θα είναι ηχηρή και οδυνηρή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Καλό της ταξίδι».
Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε μια σπουδαία γυναίκα
Σε δήλωσή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν «πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις και μυωπικές αντιλήψεις» που κέρδισε τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης της κοινωνίας.
Σημείωσε ο Πρωθυπουργός: «Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας.
» Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη.
» Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο.
» Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα.
» Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».
«Ήθος και αξιοπρέπεια, δύναμη και γενναιότητα – λέξεις που σφράγισαν τη διαδρομή της». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για τη Μαριέττα Γιαννάκου, με ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια της. «Η Μαριέττα Γιαννάκου ανέβαζε πάντα τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης στο ύψος που αξίζει σε μία δημοκρατία διαλόγου και αλληλοσεβασμού», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε στη δήλωσή του ότι «η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Με τη μετριοπάθεια, την ποιότητα του λόγου, το θάρρος και την αποφασιστικότητά της διακρίθηκε ως υπουργός και ως μέλος τόσο του Ελληνικού όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκέντρωσε την καθολική αναγνώριση ως πολιτικό πρόσωπο και τον σεβασμό όλων για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε τις μεγάλες περιπέτειες της υγείας της. Καθώς είχα την τιμή να τη ζήσω ως συνάδελφο, φίλη και συνομιλήτρια, νιώθω το μέγεθος της απώλειας για τον δημόσιο βίο που συνιστά ο πρόωρος θάνατος της. Καλό της ταξίδι στην Ιστορία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News