502
Αντίγραφο του αβγού Imperial Coronation Fabergé που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα του «Στέμματος» εκλάπη μαζί με άλλες αντίκες | Fabergé Museum Saint Petersburg

«Το Στέμμα» του Netflix χτυπήθηκε από κλέφτες

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 17:22
Αντίγραφο του αβγού Imperial Coronation Fabergé που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα του «Στέμματος» εκλάπη μαζί με άλλες αντίκες
|Fabergé Museum Saint Petersburg

«Το Στέμμα» του Netflix χτυπήθηκε από κλέφτες

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2022, 17:22

Αντικείμενα, αξίας έως και 150.000 λιρών, αφαιρέθηκαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου από τρία φορτηγά στην πόλη Ντόνκαστερ του Νότιου Γιορκσάιρ, στην Αγγλία, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία εκλήθη να ερευνήσει την υπόθεση της κλοπής.

Πρόκειται για αντίκες και κοσμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ιστορικής σειράς «Το Στέμμα» του Netflix. Ανάμεσα στα κλοπιμαία είναι και  αντίγραφο ενός σπάνιου αυγού Fabergé του 1897, το οποίο είχε αποκτήσει ο παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ Γεώργιος Ε’ το 1933, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times.

Το Imperial Coronation Fabergé egg κατασκευάστηκε από το ατελιέ του ρώσου κοσμηματοπώλη Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ προς τιμήν της στέψης του τελευταίου Τσάρου Νικόλαου Β’ και της συζύγου του Αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας Φιόντοροβνας το 1896, και παραδόθηκε στην Τσαρίνα το Πάσχα του 1897. Η χρυσή μινιατούρα (λιγότερο από 100mm) που κρύβεται στο εσωτερικό του κομψοτεχνήματος είναι ένα ακριβές αντίγραφο της χρυσής άμαξας της Αικατερίνης της Μεγάλης, που την μετέφερε στον καθεδρικό ναό Ουσπένσκι της Μόσχας για την στέψη της  το 1793. Επειτα από πολλές αγοραπωλησίες και «περιπλανήσεις», το 2004 το πολύτιμο πασχαλινό αβγό επέστρεψε στην πατρίδα του χάρη στον ρώσο επιχειρηματία Βίκτορ Βέκσελμπεργκ και εκτίθεται στο Μουσείο Φαμπερζέ της Αγίας Πετρούπολης.

H Ιμέλντα Στόντον θα υποδυθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ στην πέμπτη σεζόν της σειράς «Το Στέμμα» (Netflix)

Εκλάπησαν επίσης 12 σετ από ασημένια κηροπήγια και εφτά χρυσά, η κάσα ενός ρολογιού δαπέδου Γουίλιαμ ΙΕ’, μερικές ρωσικές εικόνες, κρυστάλλινα σκεύη και καράφες Saint Louis, καθώς και ένα σετ δέκα ασημένιων κομματιών για τουαλέτα ομορφιάς. Η κλοπή συνέβη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας σεζόν της σειράς, στην οποία πρωταγωνιστούν η Ιμέλντα Στόντον και ο Τζόναθαν Πράις παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ολίβια Κόλμαν και τον Τομπάιας Μένζις, αντίστοιχα, στους ρόλους της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου.

Οι παλαιοπώλες έχουν ειδοποιηθεί να προσέχουν μήπως φτάσουν στα χέρια τους τα κλεμμένα αγαθά και να ενημερώσουν την αστυνομία αν έχουν σχετικές πληροφορίες. Και οι σκηνογράφοι της σειράς ελπίζουν ότι κάποια από τα αντικείμενα είναι πιθανό να ανακτηθούν.

Ο Αλι Χάρβεϊ διακοσμητής των σκηνικών της σειράς δήλωσε στην Antiques Trade Gazette: «Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί δεν είναι απαραίτητα στην καλύτερη κατάσταση και επομένως έχουν περιορισμένη αξία για μεταπώληση. Ωστόσο, είναι πολύτιμα κομμάτια για την κινηματογραφική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ δήλωσε: «Αναφέρθηκε ότι τρία οχήματα που περιείχαν αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, παραβιάστηκαν και πάρθηκαν πολλά από αυτά. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν το περιστατικό αλλά όλα τα στοιχεία της έρευνας έχουν εξαντληθεί», χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος. Και η υπόθεση έχει μπει προς το παρόν στο αρχείο εν αναμονή νέων στοιχείων.

Το Netflix ελπίζει, εξάλλου, ότι οι αντίκες θα βρεθούν και θα «επιστραφούν με ασφάλεια». Ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας ροής πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα αναζητηθούν άλλα αντικείμενα προς αντικατάστασή τους γιατί δεν υπάρχει η σκέψη να διακοπούν τα γυρίσματα, αναφέρει το BBC.

Η 5η σεζόν του «Στέμματος», που πρόκειται να προβληθεί στο Netflix προσεχώς, αναφέρεται στα γεγονότα της δεκαετίας του 1990.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...