Το δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στη σκιά της γενικευμένης επίθεσης που εξαπέλυσε ο Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπως ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στη δήλωση γίνεται λόγος για «επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) σε στενό συντονισμό με τους εταίρους» και θα εγκριθεί αμέσως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ ζήτησαν από τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», υπογραμμίζουν.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση», διαβεβαιώνεται στην κοινή δήλωση Φον ντερ Λάιεν – Μισέλ.
Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει η δήλωση που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μια «συμμαχία κατά του Πούτιν» για «να εξαναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη», τόνισε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Εχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μια συμμαχία κατά του Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.
Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επίθεση.
«Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Λευκού Οίκου. «Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων».
Ο αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε ανακοινώσεις για τις συνέπειες που θα έχει για τη Ρωσία η εισβολή στην Ουκρανία, ενώ, όπως είπε, θα έχει συνομιλίες και με τους ομολόγους του στην G7.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει διαμηνύσει ότι θα επιβληθούν σκληρότερες παρά ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό», επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος.
Οι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, αντίστοιχα, είχαν επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αφού καταδίκασαν την «προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συζήτησαν «τη συντονισμένη αντίδραση» που θα πρέπει να έχει το ΝΑΤΟ.
Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν επίσης για «τα επόμενα βήματα» ώστε να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του εδάφους των συμμάχων» και «ειδικά της ανατολικής πτέρυγας» του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατήγγειλε την «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας τα πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.
Δραματική έκκληση στον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες,
«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.
Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News