Τη φημολογία των ημερών, περί επικείμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, διέψευσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή απάντηση του Πρωθυπουργού για το θέμα, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Η φημολογία περί πρόωρων εκλογών αναζωπυρώθηκε από την έκδοση σειράς συναφών υπουργικών αποφάσεων. «Επειδή για να πάμε σε εκλογές πρέπει να εκδοθούν μια σειρά από αποφάσεις τεχνικού χαρακτήρα, ξεκίνησα και έβγαλα μία και δημιουργήθηκε μεγάλη καχυποψία», εξήγησε ο κ. Βορίδης, για να συμπληρώσει: «Να ενημερώσω ότι θα συνεχίζω να βγάζω (αποφάσεις) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάμε σε εκλογές».
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο υπουργός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ακλόνητη και συμπαγής. «Δεν υπάρχει κυβερνητική αστάθεια. Το “157” είναι μπετόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ, παρά τις διακυμάνσεις και τις δυσκολίες που συνάντησε, υπάρχει μια σταθερή δημοσκοπική υπεροχή, που κυμαίνεται από 9 έως 13 μονάδες.
Οποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί και θα διεκδικήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, «αυτή την πρόταση θα υποβάλουμε στον ελληνικό λαό», συνέχισε ο κ. Βορίδης, αν και όπως παραδέχθηκε, με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «κατά πάσα πιθανότητα είναι δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και επομένως θα πρέπει να ακολουθήσει ο γύρος διαβούλευσης των κομμάτων με τις διερευνητικές εντολές».
Στις δεύτερες εκλογές, ωστόσο, τόνισε, «είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη ότι «στην περίπτωση που δεν κυβερνήσει ο πρώτος, θα είναι πραξικόπημα». Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά με πολιτικούς όρους και όχι συνταγματικούς, θέλησε να επισημάνει ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει ότι «από σκοπιά δεοντολογική, το να έρθεις και να αξιώσεις ως δεύτερο ή τρίτο κόμμα ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, υπάρχει ζήτημα».
Οσον αφορά εξάλλου την περιβόητη –πια– δήλωση Γεωργιάδη ότι για το ακριβό ρεύμα φταίει η Αριστερά, αρκέστηκε να πει: «Αυτό που λέει ο κ. Γεωργιάδης –και σωστά το λέει– είναι ότι για μια σειρά από δομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διαρθρώνεται το ενεργειακό μείγμα στη χώρα, μια σειρά από τοποθετήσεις ανθρώπων και κινημάτων της Αριστεράς, όχι απλώς δεν έχουν βοηθήσει, αλλά έχουν εμποδίσει».
Κατά τα άλλα, ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «λογική» τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, που είναι σημαντικά, είναι αξίας 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 340 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κόσμο. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το σύνολο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να απορροφήσει ένα τμήμα των ενεργειακών επιπτώσεων; Εχουμε ακούσει για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οποιος ξέρει το μέγεθος των ΕΦΚ, ειδικά στα καύσιμα, θα ξέρει ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Με δεδομένο ότι έχουμε συγκεκριμένα ποσά που μπορούμε να δώσουμε, το να το ρίχναμε στον ΕΦΚ θα ήταν ανεπαίσθητο. Ο ΕΦΚ, για να λειτουργήσει, θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα στην έννοια του ανταγωνισμού. Δηλαδή αφαιρώ κάτι από το κόστος της τιμής κι ελπίζω ότι θα λειτουργήσει η αγορά και θα μειώσει την τιμή. Πάντα με τους έμμεσους φόρους υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ο ΕΦΚ είναι συνδεδεμένος με το τι καταναλώνει κάποιος. Οσο περισσότερο καταναλώνει κάποιος, τόσο περισσότερο ευνοείται. Η επιλογή της κυβέρνησης είναι στοχευμένες παρεμβάσεις για να στηρίξει τους πιο αδύναμους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση, μέσα στις δημοσιονομικές μας δυνατότητες και στοχευμένα», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News