332
Σύμμαχος του Πούτιν με διαχρονικά ακραίες θέσεις είναι ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι | EPA/MAXIM SHIPENKOV

Οταν ο υπερεθνικιστής Ζιρινόφσκι προέβλεψε την εισβολή στην Ουκρανία με ακρίβεια… ωρών

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 19:05
Σύμμαχος του Πούτιν με διαχρονικά ακραίες θέσεις είναι ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι
|EPA/MAXIM SHIPENKOV

Οταν ο υπερεθνικιστής Ζιρινόφσκι προέβλεψε την εισβολή στην Ουκρανία με ακρίβεια… ωρών

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 19:05

Δεν δίνουν και πολλοί σημασία στα λόγια του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι. Το κοινό του υπερεθνικιστή πολιτικού είναι μάλλον περιορισμένο στη Ρωσία και ο ίδιος έχει μια μακριά παράδοση σε υπερβολές, όπως συνηθίζεται στον εκλογικό του χώρο.

Και όμως, πριν από δύο μήνες, σε ομιλία του στη ρωσική Δούμα είχε προβλέψει την ακριβή ημερομηνία εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, όταν ακόμη η πολεμική κρίση έμοιαζε μακρινό ενδεχόμενο.

Στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους είχε πει ενόψει του 2022 που ερχόταν σε λίγες ημέρες: «Στις 4 πμ της 22ας Φεβρουαρίου θα νιώσετε τη νέα πολιτική μας. Θα ήθελα το 2022 να είναι ειρηνικό, αλλά αγαπώ την αλήθεια. Δεν θα είναι ειρηνικό, θα είναι μια χρονιά που η Ρωσία θα ξαναγίνει μεγάλη».

Και πράγματι, γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, όταν είχε μπει η 22α Φεβρουαρίου, οι πρώτες φάλαγγες ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων εθεάθησαν να μπαίνουν στην περιοχή του Ντονέτσκ για την «ειρηνευτική επιχείρηση» που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Λίγες ώρες νωρίτερα η Ρωσία είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».

Σχήμα λόγου ή δήλωση μετά λόγου γνώσεως; Ο 75χρονος Ζιρινόφσκι με τους πύρινους και αντιδυτικούς λόγους του, όπως γράφει ο Telegraph, δίνει την εντύπωση του γελωτοποιού του Κρεμλίνου, αλλά περιέργως σε πολλά ζητήματα βλέπει καθαρά το μέλλον.

Η 22α Φεβρουαρίου ήταν εξάλλου μια ημέρα με σημαντικό συμβολισμό. Ηταν η ημέρα ανατροπής του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία το 2014, ένα από τα γεγονότα που αποτέλεσαν το πρόσχημα για την εισβολή στην Κριμαία.

Ο Ζιρινόφσκι στην ομιλία του έκανε λόγο για μια νέα, περισσότερο δυναμική στάση της Ρωσίας πάνω στο ζήτημα της Ουκρανίας, αν και δεν διευκρίνισε σε τι θα συνίσταται αυτή η πολιτική.

Πρόσωπο της μετασοβιετικής πολιτικής σκηνής, ο Ζιρινόφσκι δεν διστάζει να κάνει ακραίες προτάσεις. Τη δεκαετία του ’90 είχε φτάσει να ζητεί τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Τσετσενίας, ενώ πιο πρόσφατα ζήτησε την εκ νέου προσάρτηση της Αλάσκας  όπως και του Καζακστάν. Στις εκλογές του 2018 συγκέντρωσε το 6% των ψήφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...