Η Ρωσία αναμένεται να εκμεταλλευτεί την αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή της σε ξηρά, αέρα και θάλασσα εισβάλοντας στην Ουκρανία ταυτόχρονα από πολλά μέτωπα, τόσο στα βορειοανατολικά, από το Ντονμπάς όσο και από την Κριμαία.
Ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να εισβάλουν από τη Λευκορωσία και να συνεχίσουν προς τα νότια, φτάνοντας στο Κίεβο. Θεωρητικά, τότε, ο ουκρανικός στρατός, περικυκλωμένος, θα αναγκαστεί να παραδοθεί, αναφέρει ο Guarτι να dian.
Το βρετανικό Μέσο δημοσιεύει απαντά σε μια σειρά βασικών ερωτήσεων για τα σχέδια των Ρώσων και τις δυνατότητες επιβολής τους σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία:
Ποιοι θα είναι οι κύριοι στόχοι των Ρώσων;
Ο βασικός σκοπός των Ρώσων είναι η πτώση της κυβέρνησης της Ουκρανίας και η εξουδετέρωση των εκλεγμένων ηγετών της χώρας. Το προεδρικό μέγαρο, η Βουλή, τα υπουργεία, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το συμβολικό μνημείο των εξεγέρσεων της Ουκρανίας, θα είναι οι βασικοί στόχοι τους.
Ποιο θα είναι το κόστος;
Σύμφωνα με τους αμερικανικούς υπολογισμούς, 50.000 άμαχοι θα σκοτωθούν από τους βομβαρδισμούς, τους πυραύλους, το πυροβολικό και τις συγκρούσεις στο έδαφος. Αν οι μάχες διαρκέσουν περισσότερο, ο αριθμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Εκατοντάδες χιλιάδες θα είναι οι πρόσφυγες, δημιουργώντας μία τεράστια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Δεν αποκλείονται τρομακτικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και φρικαλεότητες, όπως η χρήση χημικών όπλων, όπως έγινε στη Συρία. Βρετανοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ο ουκρανικός λαός θα υποφέρει τα μέγιστα.
Εχει ο Πούτιν «Plan B»;
Αναλυτές λένε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει σε μία μικρότερη έκταση στην ανατολική Ουκρανία και το Ντονμπάς, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτών περιοχών. Θα μπορούσε επίσης, να καταλάβει μεγάλα λιμάνια, όπως η Μαριούπολη στην Αζοφική Θάλασσα και η Οδησσός στη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας μία πρόσβαση από στεριάς στην Κριμαία.
Μπορεί να πάνε όλα στραβά για τη Μόσχα;
Ναι, απαντά ο Guardian. Ο ουκρανικός στρατός δεν θα παραδοθεί τόσο εύκολα, ενώ στις μάχες θα συμμετέχουν και πολίτες. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία σχεδιάζουν να εξοπλίσουν ομάδες αντίστασης, όπως έκαναν στη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Οι Βρετανοί προβλέπουν μακροχρόνια αντίσταση ενάντια στους Ρώσους με μεγάλες απώλειες από τη μεριά τους, κάτι που θα μπορούσε να στρέψει τη ρωσική κοινή γνώμη εναντίον του Πούτιν.
Ποιο είναι το σχέδιο του Κρεμλίνου για μετά την εισβολή;
Ο Πούτιν θέλει μία αδύναμη Ουκρανία, που να είναι υπάκουη σε αυτόν και μακριά από τη Δύση, όπως ακριβώς είναι η Λευκορωσία του δικτάτορα φίλου του, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μετά την εισβολή, θα εγκαθιδρύσει φιλορώσους πολιτικούς στο Κίεβο, θα εξαφανίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και θα επηρεάσει προς την κατεύθυνση που θέλει, τις εκλογές στη χώρα. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο έχει λίστα με τα δημόσια πρόσωπα της Ουκρανίας που θα συλληφθούν ή θα δολοφονηθούν.
Τι θα κάνει η Δύση;
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να εμπλακούν άμεσα, όμως κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα προσφέρουν βοήθεια με τη μορφή όπλων και πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.
Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας
ΗΠΑ και ΕΕ θα ανακοινώσουν άμεσα κυρώσεις χωρίς προηγούμενο εναντίον της Ρωσίας, τις οποίες έχουν ήδη αποφασίσει. Περιλαμβάνουν μέτρα που θα παραλύσουν τις ρωσικές τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές και διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας, ενώ θα βάλουν στο στόχαστρο την περιουσία του Πούτιν και των ολιγαρχών φίλων του. Ο αγωγός Nord Stream 2 στη Γερμανία δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Ποιες θα είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις;
Η παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή αστάθεια θα αυξηθεί. Οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν και άλλο. Οι βασικές προμήθειες τροφίμων σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες που βασίζονται στις ουκρανικές εξαγωγές, τις πέμπτες μεγαλύτερες στον κόσμο, θα υποστούν βαρύ πλήγμα. Η στήριξη της Κίνας στον Πούτιν θα μεγαλώσει το χάσμα της με τη Δύση, ενώ η ανάπτυξη αμυντικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News