486
Οι άμαχοι μεταφέρονται στη Ρωσία όπου οργανώνεται η στέγασή τους και η παροχή έκτακτου επιδόματος βοήθειας | Reuters

Μετακινήσεις αμάχων από το Ντονμπάς προς τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 19:34
Οι άμαχοι μεταφέρονται στη Ρωσία όπου οργανώνεται η στέγασή τους και η παροχή έκτακτου επιδόματος βοήθειας
|Reuters

Μετακινήσεις αμάχων από το Ντονμπάς προς τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 19:34

Με μαζικές εκκενώσεις και την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, οι αυτονομιστές του Ντονμπάς που υποστηρίζονται από τη Μόσχα προετοιμάζονται δια… παν ενδεχόμενο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, μία ημέρα μετά την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη «γραμμή επαφής» με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε την Παρασκευή τη μαζική εκκένωση της περιοχής και την προώθηση των κατοίκων της στη Ρωσία, επικαλούμενη την κλιμάκωση των βομβαρδισμών. Οι αυτονομιστές συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ορφανοτροφείο της αποσχισθείσας περιοχής για να αρχίσουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία, μετέδωσε το Interfax.

Η επίσημη δικαιολογία, όπως την προέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ντένις Πουσίλιν, είναι ότι η Ουκρανία του Βολόντιμιρ Ζελέζνι είναι αυτή που ετοιμάζει εισβολή.

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα και η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Αξιωματούχοι των αυτονομιστών μιλούν για την ανάγκη εκκένωσης «εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Η Washington Post σημειώνει ότι η εκκένωση θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι πλησιάζει μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Είναι όμως και ανησυχητική γιατί δύο φορές μέσα στην εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς.

Εκρηξη

Στο μεταξύ, ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Ντονέτσκ, κοντά σε κυβερνητικό κτίριο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, ούτε τραυματίες, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε αυτοκίνητο, μερικές δεκάδες μέτρα από το κτίριο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, το όχημα βρισκόταν στο πάρκινγκ του κτιρίου. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά κανένα γειτονικό κτίριο δεν υπέστη ζημιές.

Το όχημα που καταστράφηκε από την έκρηξη | REUTERS/Alexander Ermochenko
Βοήθεια με εντολή Πούτιν

Επισήμως, η Μόσχα δηλώνει άγνοια για την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτώμενος για όσα είχε πει ο ηγέτης της φιλορωσικής αυτονομιστικής «δημοκρατίας» , Ντενίς Πουσίλιν για απομάκρυνση αμάχων.

Στο ερώτημα αν οι ενέργειες αυτές έχουν συμφωνηθεί με την Μόσχα ο Πεσκόφ επανέλαβε: «Δεν γνωρίζω, δεν έχω τέτοιες πληροφορίες». Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει μεταξύ ποιων έγιναν επαφές γι’ αυτό το θέμα.

Αλλά την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες», όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.

Περικυκλωμένη Ουκρανία

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επιμένουν ότι όσα ανέφερε η Ρωσία περί απομάκρυνσης των δυνάμεων δεν είναι παρά σταχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και ότι η ανάπτυξη δυνάμεων συνεχίζεται κανονικά.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι «κατά πάσα πιθανότητα» η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 170.000 με 190.000 στρατιώτες μέσα και γύρω από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...