842
Πυκνός καπνός αναδύεται από το πλοίο την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης | REUTERS/Adonis Skordilis

Πυρκαγιά στο «Εuroferry Olympia»: Τι ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 14:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2022 21:00
Πυκνός καπνός αναδύεται από το πλοίο την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης
|REUTERS/Adonis Skordilis

Πυρκαγιά στο «Εuroferry Olympia»: Τι ξέρουμε ως τώρα

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 14:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2022 21:00

Μέλη της ΕΜΑΚ κατάφεραν να διασώσουν και να απεγκλωβίσουν το απόγευμα της Παρασκευής δύο επιβάτες, έναν Τούρκο και έναν Βούλγαρο, από το φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia» ανοιχτά της Κέρκυρας.

Το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ζωντανοί ακόμη τρεις επιβάτες -πιθανότατα Βούλγαροι – οι οποίοι επικοινώνησαν με βουλγαρική εταιρεία σεκιούριτι λέγοντας ότι είναι εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένο χώρο.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι δύο άνδρες που διασώθηκαν από το γκαράζ του «Euroferry Olympia» βρίσκονταν στο κατάστρωμα του πλοίου και ανέμεναν το ελικόπτερο να τους παραλάβει για να τους μεταφέρει στην στεριά, κάτι που έγινε μετά τις 20:00.

Και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες φέρεται πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, έντεκα επιβαίνοντες στο πλοίο παραμένουν αγνοούμενοι, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες. Οι έρευνες θα συνεχιστούν το Σάββατο.

Παράλληλα τιτάνιες εξακολουθούν να είναι οι προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιά που κατακαίει το πλοίο.

Στη διπλή επιχείρηση συνδράμουν πυροσβεστικά πλοιάρια, καθώς και και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην Κέρκυρα έχει μεταβεί και ομάδα διασωστών της ΕΜΑΚ για να βοηθήσουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκονται τουλάχιστον δύο Ελληνες, ενώ νεότερες πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των ελλήνων αγνοουμένων στους τέσσερις.

Στο βίντεο κάτω του Λιμενικού Σώματος, η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο  «Εuroferry Olympia»:

278 διασωθέντες – ανάμεσά τους και ένας μετανάστης

Κατά την καταμέτρηση στο λιμάνι της Κέρκυρας ταυτοποιήθηκαν 278 διασωθέντες, ανάμεσά τους και ένα παράνομος μετανάστης που είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στο πλοίο και όπως ήταν επόμενο, δεν βρισκόταν στην επίσημη λίστα των 290 επιβαινόντων.

Κάτω το βίντεο μέσα από μία από τις σωσίβιες λέμβους του πλοίου, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ:

Στο γκαράζ Νο3 οι πρώτες φλόγες

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi, η πυρκαγιά στο «Euroferry Olympia» ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία.

Η εταιρεία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Βοήθεια από την Ιταλία

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι αποστέλλει το σκάφος «Diciotti», από την Κατάνη της Σικελίας, για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο πλοίο.

Οι ιταλικές Αρχές, παράλληλα, θα συνεισφέρουν, με πλοία τους, στην απορρόφηση τυχόν ρυπογόνων ουσιών από τα νερά του Ιονίου. Και η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi έκανε γνωστό ότι θα αποστείλει πλωτά μέσα που θα συνδράμουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε ανακοίνωσή της (ΕΔΩ) η διοίκηση της Grimaldi  εκφράζει τη λύπη της για το συμβάν και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.

Οπως αναφέρεται, στις 4.12 (τοπική ώρα) και ενώ το Εuroferry Olympia έπλεε 10 μίλια βόρεια του νησιού της Κέρκυρας. ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και ενημέρωσε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιβαίνοντες διεσώθησαν από σκάφη της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήταν στην περιοχή. Και τα δύο κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου η εταιρεία παρείχε βοήθεια στους διασωθέντες.

Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως 51 Έλληνες και Ιταλοί, μέλη του πληρώματος. Επιπροσθέτως, το πλοίο μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα (φορτηγά και νταλίκες) όπως και 32 οδηγούς.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται. Ρυμουλκά κατευθύνθηκαν προς Euroferry Olympia για να προσφέρουν βοήθεια και να συντονίσουν την επείγουσα κατάσταση.

Το πλοίο (κατασκευής 1995) έχει ιταλική σημαία και αναπτύσσεται από την εταιρία Grimaldi Group Grimaldi Euromed S.p.A. στη γραμμή Πρίντιζι – Ηγουμενίτσα. Αναχώρησε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01.20 π.μ (τοπική ώρα) και ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στο Μπρίντιζι το πρωί της Παρασκευής στις 9.00.

Επτά άτομα νοσηλεύονται

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας διακομήσθηκαν με το ΕΚΑΒ, προερχόμενοι από τον Λιμένα Κέρκυρας εξαιτίας ναυαγίου, 10 ασθενείς (εννέα άνδρες  και μία γυναίκα), στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι έξι από αυτούς παρουσίαζαν ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα, η γενική κατάστασή τους ήταν καλή και παραμένουν νοσηλευόμενοι  στην πνευμονολογική και στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους και χορήγηση οξυγονοθεραπείας.

Ομοίως, ένας ασθενής με κάκωση μηνίσκου παραμένει νοσηλευόμενος προληπτικά στην πνευμονολογική κλινική λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας.

Επιπροσθέτως σε  ακόμη έναν ασθενή με υπέρταση, έναν με κακουχία και μία  ασθενή με κάκωση γόνατος, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη χορήγηση οδηγιών, δόθηκαν εξιτήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...