«Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα το μεσημέρι της Παρασκευής, σημειώνοντας με νόημα ότι «η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας».
«Συζητήσαμε για την Ουκρανία και στάθηκα σε τρία πράγματα:
1. Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης
2. Στηρίζουμε πλήρως ως Ελλάδας τις συμφωνίες του Μινσκ
3. Αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και το casus belli που κραδαίνει η Αγκυρα σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βάσει της UNCLOS.
Ειδική αναφορά έκανε στη Στρατιά του Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά, την ώρα που αξιώνει την αποστρατιωτικοποίησή τους, αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχία τους.
Οπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, η συμφωνία για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την Ρωσία, όχι την Τουρκία και οι διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είχαν σκοπό να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Ρωσίας.
«Η Τουρκία διατηρεί τη Στρατιά του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσουμε τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα την UNCLOS. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατιωτικοποιήση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της Σοβιετικής Ένωσης», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς Δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών διαφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην διευθέτηση των διαφορών. Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία», απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ρώσος υπ. Εξωτερικών επεσήμανε την αύξηση κατά 67% που παρουσίασε το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα, φθάνοντας στα 4,5 δισ. ευρώ, επίδοση-ρεκόρ από το 2012, ενώ όσον αφορά το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι ο εφοδιασμός με ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% των αναγκών της Ελλάδας και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026. Και σήμερα, τόνισε «διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News