-
Ο Βαρουφάκης δηλώνει Πανιώνιος και αποκαλύπτει γιατί γράφει το όνομά του με ένα «ν»
Ορισμένα πράγματα δεν είναι τυχαία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25, δήλωσε ότι είναι Πανιώνιος. Ιστορικό και συμπαθές σωματείο, το οποίο όμως εξαιτίας των χειρισμών όσων το διοίκησαν, βρίσκεται κάπου να βολοδέρνει στη Γ’ Εθνική –κάπου εκεί μπορούσε να καταλήξει και η χώρα μετά την πολυσυζητημένη περήφανη διαπραγμάτευση του 2015.
Αλλά το ενδιαφέρον στην τηλεοπτική παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν ήταν τόσο τα οπαδικά του, όσο μια άλλη αποκάλυψη. Το γιατί επιμένει να γράφει το όνομά του με ένα «ν».
Ο κ. Βαρουφάκης βγήκε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και μίλησε φυσικά για το αγαπημένο του θέμα, τα μνημόνια.
«Χάσαμε την τεράστια ευκαιρία για τη χώρα να ξεφύγουμε από αυτήν τη μνημονιακή κατάσταση. Τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το 4ο μνημόνιο, που το ονόμασε μετα-μνημόνιο. Είμαστε ακόμα σε μνημόνιο. Τώρα έχουμε νέο μνημόνιο, που είναι η ακρίβεια, και θα πάμε σε νέα μέτρα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, μην ξεχνώντας τον άλλοτε αγαπημένο του Αλέξη Τσίπρα.
Σε ερώτηση αν θεωρεί τον εαυτό του αριστερό, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Είμαι αριστερός, είμαι και άλλα πράγματα, Είμαι Πανιώνιος, είμαι και Β+ στην ομάδα αίματος… είμαι και διεθνιστής».
Για να συμπληρώσει: «Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι είσαι ό,τι δηλώσεις, αλλά αυτό είναι ανοησία. Είναι φιλελεύθερος ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς με προκαταβολή φόρου 100% από τις επιχειρήσεις; Είναι αριστερός ο Τσίπρας, όταν καταργεί το ΕΚΑΣ; Είναι σοσιαλιστής ο Παπανδρέου όταν μας δένει χειροπόδαρα με το μνημόνιο από το Καστελόριζο; Πρέπει να κριθούμε από τις πράξεις μας και όχι από ό,τι δηλώνουμε».
Αλλά επειδή όλα αυτά είναι χιλιοειπωμένα και ανιαρά σαν όλα τα πολιτικά κλισέ, το ζουμί ήταν ότι ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε για πρώτη φορά τον λόγο για τον οποίο γράφει το όνομα του με ένα «ν».
«Το έχω κάνει για να τιμήσω τον Γιάνη Κορδάτο, τον μεγάλο ιστορικό που έγραφε το όνομα του με ένα “ν” και έτσι και αλλιώς οι Γερμανοί το Johannes το γράφουν με δύο “ν” και το Ηans με ένα “ν”».
-
Ο Διονύσης Χατζηδάκης ως «κοινοβουλευτική τορπίλη»
Στο γαλάζιο κυβερνητικό σύμπαν, οι πολιτικές μετοχές ενός συγκεκριμένου βουλευτή έχουν ανέβει περισσότερο από κάθε άλλου τελευταία. Πρόκειται για τον Διονύση Χατζηδάκη, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, ο οποίος πιστώνεται τόσο τη μαχητική παρουσία του στη Βουλή στις τελευταίες δύσκολες μάχες της κυβέρνησης –με τις ομιλίες του από το βήμα αλλά και με τις… φωνές του από τα βουλευτικά έδρανα– όσο και με μια ιδέα που προσέφερε στον Πρωθυπουργό μια ευκαιρία να κερδίσει πόντους.
Ο κ. Χατζηδάκης, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού και «αιώνιος» δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου (με… σταλινικά ποσοστά), είχε την ιδέα για την απαλλαγή φόρου στα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο μήνα, κατά την παραλαβή των πρώτων Rafale στην Τανάγρα. Περιγράφεται ως εκείνος που προώθησε την ιδέα στο Μέγαρο Μαξίμου και έπεισε τον Πρωθυπουργό, προσφέροντάς του ένα θετικό πολιτικό πρόσημο σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία.
Αυτή την παρουσία του κ. Χατζηδάκη αναγνωρίζει και ο κ. Μητσοτάκης, όπως έγραψε η «Καθημερινή», με τον Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον βουλευτή ως «κοινοβουλευτική τορπίλη» –με την καλή έννοια.
Εγραψε το «Θεωρείο»:
«Σας έγραφα πως ο εμπνευστής της απαλλαγής του φόρου στο πτητικό επίδομα ήταν ο Δ. Χατζηδάκης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τον “Ναύαρχο” για την πρωτοβουλία. Τα κομπλιμέντα δεν εξαντλήθηκαν εκεί, καθώς ο Κυριάκος ακούγοντας την ομιλία Χατζηδάκη τον χαρακτήρισε, όπως μου είπε αυτήκοος μάρτυς, “κοινοβουλευτική τορπίλη”».
-
Ο Μπογδάνος «καρφώνει» τον Γεραπετρίτη για τη συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας
O Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ανεξάρτητος βουλευτής Α’ Αθήνας, συνεχίζει να αποτελεί ένα μικρό αλλά ευδιάκριτο πρόβλημα για την κυβερνητική παράταξη. Ας πρόσεχε, βέβαια, και η παράταξη που τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά της το 2019, ενώ είχε πει ότι δεν θα το κάνει και τελικά αναγκάστηκε να τον διώξει κλωτσηδόν ύστερα από δύο χρόνια, αλλά το πρόβλημα παραμένει: ο κ. Μπογδάνος, ως πρώην βουλευτής της ΝΔ, ανοίγει το στόμα του και δημιουργεί προβλήματα.
Αυτό συνέβη και το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο κ. Μπογδάνος εμφανίστηκε στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra και ισχυρίστηκε ότι η πολυσυζητημένη παρουσία του σε μια (χρυσαυγίτικη) συγκέντρωση κατά των μεταναστών στην πλατεία Βικτωρίας, το καλοκαίρι του 2020, είχε την έγκριση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ο κ. Μπογδάνος, ο οποίος ήταν τότε βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ. της 15ης Ιουλίου 2020 και ότι εκείνος πήγε στις 4.30 μ.μ στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον υπουργό.
Και υποστήριξε ότι είπε στον κ. Γεραπετρίτη πως «πιεζόμαστε στην Αθήνα. Οι πολίτες αισθάνονται μόνοι τους απέναντι στα άκρα και στις επιπτώσεις του λαθρομεταναστευτικού, τις οποίες δεν έχουμε περιορίσει, και τον ρώτησα τι θα κάνουμε».
«Και εκείνος μου είπε “Κωνσταντίνε, ναι, κατέβα”», προσέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, αναφερόμενος στη συγκέντρωση όπου είχε δώσει το «παρών» και ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Υστερα από αυτά, πήρε μια ωραία πάσα ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγήκε στην ίδια εκπομπή και σχολίασε ότι «μέσα στη ΝΔ υπάρχει μια δυνατή alt right, μία σύγχρονη άκρα Δεξιά. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο μείγμα αυταρχισμού και ακραίου νεοφιλελευθερισμού» και ισχυρίστηκε ότι η δήλωση Μπογδάνου «αναδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν συνδέσεις της ΝΔ με ακροδεξιές δυνάμεις. Αυτό φάνηκε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε μια σειρά από κινητοποιήσεις που βρέθηκαν πλάι πλάι».
Κοινώς, ας πρόσεχε η ΝΔ, ας πρόσεχε και ο κ. Γεραπετρίτης.
-
Ενα ευτράπελο από το μπρίφινγκ: Ο Οικονόμου νομίζει ότι τον ρωτάνε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ακόμα και αν δεν τον ρωτάνε
Μια ερώτηση που έγινε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης, έλαβε μια περίεργη (μη) απάντηση.
Ο κ. Οικονόμου νόμιζε ότι τον ξαναρώτησαν για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και απάντησε καταλλήλως. Ομως δεν τον ρώτησαν για αυτό!
Ακολουθεί ο διάλογος όπως τον μετέφερε το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Κατ. Αντωνιάδου: «Πότε να περιμένουμε την κατάθεση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου;»
Γ. Οικονόμου: «Έχω απαντήσει σε αυτό».
Κατ. Αντωνιάδου: «Κάτι πιο συγκεκριμένο;»
Γ. Οικονόμου: «Όσο πιο συγκεκριμένος μπορούσα ήμουν στην απάντηση που έδωσα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και δεν έχει τίποτα καινούργιο προκύψει προς την κατεύθυνση αυτή».
Κατ. Αντωνιάδου: «Για το αθλητικό νομοσχέδιο ρωτάω που περιμένουμε».
Γ. Οικονόμου: «Νόμισα ότι μου λέτε για το εκλογικό νομοσχέδιο. Το αθλητικό νομοσχέδιο θα έρθει το επόμενο διάστημα. Ήδη, αυτή την εβδομάδα, είχαμε προγραμματίσει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Εξαιτίας, όμως, του γεγονότος της ασθένειας με κορονοϊό του κ. Αυγενάκη -να του ευχηθούμε και περαστικά- θα πάμε την επόμενη εβδομάδα. Οι βασικές του αρχές είναι αυτές που έχουμε προδιαγράψει. Δηλαδή, θα υπάρχει μια αυστηροποίηση σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις. Δεν θα έχουμε αναστολές. Θα έχουμε προτεραιότητα στην εκδίκαση. Θα υπάρχει μια αυστηροποίηση στους όρους συγκρότησης των λεσχών στη λειτουργία και στην εποπτεία που αυτές θα έχουν. Μια εμβάθυνση του πλαισίου, που ήδη έχουμε δημιουργήσει, έτσι ώστε να πάμε στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό και στην εξάλειψη των περιστατικών βίας. Κάτι που νομίζω ότι αναζητά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και το οφείλουμε απέναντι και σε ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων.
»Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, συνεχίζονται πολύ εντατικά οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν γίνει πάνω από 480 έλεγχοι σε λέσχες φιλάθλων. Έχουν επιβληθεί και κυρώσεις και αναστολές λειτουργίας. Έχουν κατασχεθεί και διάφορα παράνομα αντικείμενα που έχουν βρεθεί, σε παραπάνω από 45 περιπτώσεις, που αφορούν πολλές ομάδες, όχι μία και δύο, αλλά αρκετές ομάδες. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει στην κατεύθυνση αυτή. Και η απόφαση της Πολιτείας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να πάμε σε απόλυτη εξυγίανση του χώρου αυτού, να είναι όπως πρέπει να είναι».