673
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τρίτη | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Για την παράταξή μας η Αμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 13:27
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής την Τρίτη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Για την παράταξή μας η Αμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 13:27

Για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας η Αμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, απαντώντας  έτσι στη δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ -και εξαδέλφου του επικεφαλής του) Γιώργου Τσίπρα, νωρίτερα από το ίδιο βήμα, ότι η Αμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.

«Μου έκανε εντύπωση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα που συζητούμε. Λέτε “ναι” στις φρεγάτες και στις τορπίλες, αλλά “όχι “στα [επιπλέον έξι] Rafale και όλα αυτά τα βάζετε σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ για να πείτε “παρών”. Είναι αυτό υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός κοιτάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, για να προσθέσει:

«Καταψηφίσατε τη συμφωνία με τη Γαλλία, φαντάζομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Να δώσετε κ.Τσίπρα και μια διευκρίνιση για τη δήλωση του βουλευτή και εξαδέλφου σας, Γιώργου Τσίπρα ότι η Αμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

Σήμερα από τη Βουλή οφείλουμε να εκπέμψουμε  μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης, ξεκίνησε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ ο Πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου ως δίδυμου πυλώνα της διπλωματίας, ώστε όπως υπογράμμισε,  να αναβαθμιστεί εμφατική η γεωπολιτική σημασία τη χώρας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, τόνισε, μιλάμε για μια αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο.Για πρώτη φορά το ΥΠΕΘΑ επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα εξοπλιστικά που είναι τόσο σημαντικά. Όχι γιατί το επέβαλαν οι προκλήσεις γειτόνων, αλλά και προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία ώστε να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαϊκής αυτονομίας, εξήγησε και στη συνέχεια αναφέρθηκε -μία προς μία- στις αποφάσεις ενίσχυσης της Αμυνας της χώρας.

Η απάντηση στην Αγκυρα και η πρόκληση στους δυτικούς συμμάχους

Στην αναφορά στις τελευταίες εξοργιστικές και ανυπόστατες δηλώσεις αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν με την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «φωτοβολίδες» από τους γείτονες που πήραν -από όλους- την απάντηση που τους άρμοζε.

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται […] Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους, ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο», ήταν το μήνυμα προς ανατολάς.

«Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς δυσμάς.

Ειδικά για τις νέες φρεγάτες FDI (Βelharra) του Πολεμικού Ναυτικού, o Kυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας.

Οι νέες φρεγάτες θα φθάσουν στην Ελλάδα έγκαιρα, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και χάρη στις επίμονες προσπάθειες της Αθήνας και την κατανόηση του Παρισού, η τιμή αγοράς τους είναι πολύ χαμηλότερη από την αρχική .Εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία και πετύχαμε επωφελή συμφωνία. Συνοδευτικές εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ενεργοποιούνται πάλι, ενώ η συναρμολόγηση τορπιλών θα γίνεται στην Ξάνθη».

«Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμβαδίζει με διπλωματικές μας στοχεύσεις και δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην Ελλάδα σε ΕΕ και Μεσόγειο. Εισάγει πολύτιμη τεχνογνωσία στην χώρα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ ως προς την επιβάρυνση του Προϋπολογισμού από το ομολογουμένως υψηλό κόστος της αναγκαίας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, επανέλαβε ότι δεν υπερβαίνει τις δημοσιονομικές της  δυνατότητες .

Ασπίδα της Αμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και «ποτέ -τόνισε- δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν την χώρα πίσω, που θα την ανάγκαζαν να επιβάλει νέους φόρους . Δεν θα επιτρέψω να επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία. Κάθε μέτρο στο εξής θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος».

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση του.

Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς, είπε και  ακόμα και το «παρών» σημαίνει «απών» από το εθνικό μέτωπο. «Με την ψήφο σας, σάς ζητώ να βάλετε δίπλα σε αυτή των πολιτών και τη δική σας υπογραφή», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...