Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας είχε επιχειρήσει (εδώ) να δικαιολογήσει με γλαφυρότητες (βλ. «οut of the blue») το υποκριτικό «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στη σύμβαση προμήθειας των επιπλέον έξι Rafale για την Πολεμική Αεροπορία, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου (για τα γαλλικά μαχητικά, τις φρεγάτες Βelharra και τις τορπίλες των υποβρυχίων) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η -επιεικώς- απίστευτη επιχειρηματολογία του βουλευτή Δυτικής Αττικής και εξαδέλφου του προέδρου τ0υ ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είχε και συνέχεια στην Ολομέλεια την Τρίτη, όπου έφθασε στο σημείο να πει ότι η Αμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός, σε μία κομματική αντιστροφή της ίδιας της λογικής, καθώς χωρίς ισχυρή Αμυνα απειλείται η ίδια η υπόσταση της χώρας (κάτι που έχει αποδειχθεί δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις τελευταία, βλ. Αρμενία).
«Δεν υπάρχει θωράκιση αν οι Ένοπλες Δυνάμεις φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα ήδη υπάρχοντα (οπλικά συστήματα) ή αν η χώρα χρεοκοπήσει ξανά», είπε από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει θωράκιση όταν ο λαός υπόκειται σε πολιτικές οικονομικής ασφυξίας, όταν οι επόμενοι προϋπολογισμοί επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά, ίσως γιατί ο κ.Μητσοτάκης θέλει να παριστάνει σήμερα τον εθνικό ηγέτη», πρόσθεσε συνεχίζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και φθάνοντας στην κορύφωση της επιχειρηματολογίας του για το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στην απόκτηση των έξι επιπλέον μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία, αναφώνησε:
«Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί την άμυνα της χώρας! Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση,με αφορμή τις εξοργιστικές, ανεδαφικές και αυθαίρετες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου:
«Πολύ πρόσφατα απέναντι στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, αλλά και άλλων κρατικών αξιωματούχων παλαιότερα που δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία στα νησιά, οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέθηκαν με την κυριαρχία μας (σ.σ. δεν συνδέθηκαν απλά, αλλά υπογραμμίστηκε με το πλέον σαφή τρόπο ότι είναι αδιαμφισβήτητη) , αλλά δεν έκαναν την παραμικρή νύξη για το δικαίωμα στην Αμυνα. Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη, συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό δεν αλλάζει με καμία αγορά ολικού συστήματος», ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μία γεύση του τι θα επακολουθήσει αφού στην Ολομελεια επρόκειτο να μιλήσουν για την αμυντική θωράκιση της χώρας τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΝΔ: Δεν είναι λεκτικό ολίσθημα
H δήλωση του κ. Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία υποστήριξε ότι τέτοιες θέσεις δεν αποτελούν λεκτικά ολισθήματα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά πολιτική στάση για να καταλύψει ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς».
Η ανακοίνωση της ΝΔ ήταν η ακόλουθη:
«Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι “η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός”. Υπενθύμισε έτσι για άλλη μια φορά το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όταν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσαν να το ρισκάρουμε με την Τουρκία. Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θωρακίζουν τη χώρα.
» Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τη διεθνή της θέση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News