586
Οι λειτουργίες του εγκεφάλου φθίνουν ταχύτατα σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ (εικονογράφηση αρχείου) | Shuttestock

Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 19:14
Οι λειτουργίες του εγκεφάλου φθίνουν ταχύτατα σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ (εικονογράφηση αρχείου)
|Shuttestock

Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 19:14

Οσοι εκδηλώνουν νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί χρόνια πριν να εμφανίζουν διαταραχές του ύπνου, αλλά το αν το ένα προκαλεί το άλλο ή συμβαίνει κάτι πιο περίπλοκο, είναι πάντα δύσκολο να το ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες.

Τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ, έριξαν φως στο μυστήριο, και μέσω της μελέτης τους, υποστηρίζουν ότι η καλή ποιότητα ύπνου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και των συμπτωμάτων της.

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι το 24ωρο κιρκαδικό ρολόι των ανθρώπων, ελέγχει την ικανότητα του εγκεφάλου να καθαρίζει συγκεκριμένες πρωτεΐνες που συνδέονται με την πρόκληση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Εάν αποδειχθεί ότι τελικά οι επιστήμονες έχουν δίκιο, η εργασία τους θα μπορούσε να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, πώς η διαταραχή του κιρκάδικου ρυθμού και εν τέλει οι διαταραχές του ύπνου, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την εκδήλωση και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Επίσης, θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς η πρόληψη μιας τέτοιας διαταραχής, θα μπορούσε να αποτρέψει την πάθηση.

«Η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού σχετίζεται με τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και πλέον διερευνάται το σενάριο αν οι διαταραχές του ύπνου θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου», δήλωσε η δρ Τζένιφερ Χάρλεϊ, υπεύθυνη της μελέτης και ερευνήτρια στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer της Νέας Υόρκης.

Το Αλτσχάιμερ ξεκινά να εκδηλώνεται όταν σταματά η επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, καθώς έχει συσσωρευτεί αρκετά μεγάλη ποσότητα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές. Η ασθένεια είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας και τα άτομα που νοσούν χρειάζονται φροντίδα, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετούνται μόνα τους.

Για να διατηρήσουν τον εγκέφαλο όσο πιο υγιή γίνεται, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μικρογλοία, αναζητούν και καταστρέφουν τις πρωτεΐνες που απειλούν να συσσωρευτούν ως πλάκα στον εγκέφαλο.

Γράφοντας στην επιστημονική επιθεώρηση Plos Genetics, η Χάρλεΐ και η ομάδα της, περιγράφουν πώς ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο καθημερινό κιρκαδικό ρυθμό στα μικρογλοία, ο οποίος προκαλούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα κύματα εκκαθάρισης πρωτεϊνών. Οταν τα μικρογλοία έχασαν τον κιρκαδικό ρυθμό τους, η τακτική εκκαθάρισης μειωνόταν.

«Η διαταραχή της τακτικής εκκαθάρισης του β-αμυλοειδούς, θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε αύξηση των πλακών που σχηματίζονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια πρόκλησης της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε η Χάρλεϊ.

Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται συχνά πριν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και έτσι η Χάρλεϊ και πολλοί άλλοι επιστήμονες, υποψιάζονται ότι υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Η διαταραχή του ύπνου και των κιρκαδικών ρυθμών επιτρέπει τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, υποστηρίζει η Χάρλεϊ, και αυτό με τη σειρά του καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα που έτρεχαν το κιρκαδικό ρολόι, προκαλώντας περαιτέρω συσσώρευση αμυλοειδούς βήτα.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος ρυθμός με τον οποίο γίνεται η εκκαθάριση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο», εξηγεί η Χάρλεϊ. «Καθώς μεγαλώνουμε όμως, και ειδικά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, αυτός ο ρυθμός εξαφανίζεται. Η απώλεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν θεραπείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ή να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η Χάρλεϊ πιστεύει ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να τονωθεί η ικανότητα του εγκεφάλου να καθαρίζει το β-αμυλοειδές και μάλιστα με απλές παρεμβάσεις, όπως η έκθεση στο φυσικό φως ή μέσω εξελιγμένων θεραπειών, οι οποίες ενισχύουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

«Η φροντίδα του ύπνου μας ή του κιρκαδικού ρυθμού μας, μπορούν να μειώσουν την επιβάρυνση από τη συσσώρευση του β-αμυλοειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η μείωση της ποσότητας (φορτίου) του β-αμυλοειδούς, θα μπορούσε να σημαίνει και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ ή καθυστέρηση της έναρξης ή της εξέλιξης της νόσου», καταλήγει η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...