Η αίθουσα στην οποία οι εκπρόσωποι των media ενημερώνονται, καθημερινά, για διάφορα ζητήματα σχετικά με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο ήταν ασυνήθιστα γεμάτη την Πέμπτη τα ξημερώματα (Ελλάδας). Ολοι αγωνιούσαν για απαντήσεις, έπειτα από την «είδηση» ότι η Καμίλα Βαλίεβα, το 15χρονο «χρυσό κορίτσι» του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στη χρήση απαγορευμένης ουσίας. Αληθεύει; Και τώρα, τι; Θα της αφαιρέσουν το μετάλλιο και θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό για κάμποσο καιρό; Πότε ελήφθη το δείγμα, και από ποιον; Θα της επιτραπεί να αγωνιστεί, την προσεχή Τρίτη, στο ατομικό, όπου είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά;
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Ανταμς, δεν απάντησε σε τίποτα απ’ όλα αυτά. Το «μπρίφινγκ» εξελίχτηκε σε ένα… κρυφτούλι που προσβάλλει τη νοημοσύνη. «Δεν θα σχολιάσω εικασίες», είπε. Οταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν να τον ρωτούν γιατί αναβλήθηκε η απονομή των μεταλλίων, παραδέχτηκε ότι «ανέκυψε ένα πρόβλημα που έχει νομικές προεκτάσεις». Επειτα ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήταν σωστό να μιλήσει για μια νομική υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου, και στο τέλος επανήλθε στην αρχική του θέση: «Οσο γι’ αυτά που λέτε εσείς, περί ντόπινγκ, δεν είναι παρά αυθαίρετα συμπεράσματα».
Ολα άρχισαν μερικές ώρες μετά την καταπληκτική παράσταση της Βαλίεβα, η οποία συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο με την τετραπλή της περιστροφή (άξελ) – την πρώτη που μια αθλήτρια επιχείρησε με επιτυχία στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η επίδοση της νεαρής ρωσίδας ήταν καθοριστική, προκειμένου η χώρα της να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό (συνδυάζει τα αποτελέσματα στα μονά ανδρών και γυναικών, στα ζευγάρια και στους χορευτές πάγου). Οταν η ρωσική ομάδα εμφανίστηκε για να παραλάβει τα μετάλλιά της, αντί γι’ αυτά της δόθηκαν… αρκουδάκια – η μασκότ των Αγώνων.
Κανείς δεν πίστεψε την αρχική (παρα)πληροφόρηση, ότι η τελετή της απονομής θα καθυστερούσε για… τεχνικούς λόγους. Και χθες (Τετάρτη) η ρωσική εφημερίδα RBC έγραψε πρώτη -χωρίς να αναφέρει τις πηγές της- την «είδηση» που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου: ότι η νεαρή σταρ του πάγου βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται φαρμακευτικά για τη θεραπεία της στηθάγχης. Είναι απαγορευμένη για τους αθλητές, αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι τους βοηθά να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Μάλιστα, όπως μαρτυρούν οι ειδικοί, είναι και δύσκολα ανιχνεύσιμη. Διότι η συγκεκριμένη ουσία θα μπορούσε να εμφανιστεί στα δείγματα ούρων, ψευδώς, ως λομεριζίνη: ένα φάρμακο κατά της ημικρανίας, που η λήψη του επιτρέπεται.
Οι επίσημοι φορείς, πάντως, συνέχισαν το «κρυφτό».
– Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η τελετή απονομής των μεταλλίων αναβλήθηκε «για νομικούς λόγους».
– Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
– Το υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι περιμένει, κι αυτό, την επίσημη ενημέρωση.
– Ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA), που είναι αρμόδιος για τη διενέργεια ελέγχων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ισχυρίστηκε, μέσω δελτίου Τύπου, ότι για την αναβολή της απονομής δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο από όσα γράφτηκαν στα σχετικά άρθρα.
– Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), το οποίο επικυρώνει τις ποινές που αφορούν το ντόπινγκ, ανέφερε ότι «δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση».
Η ίδια η αθλήτρια, που εμφανίστηκε κανονικά στην προγραμματισμένη της προπόνηση, αποχώρησε από το Ολυμπιακό Στάδιο με ένα ευγενικό χαμόγελο, χωρίς να πει το παραμικρό.
Το Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο ρωσικές πηγές, ότι το επίμαχο δείγμα ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη τον Ιανουάριο στην Εσθονία, με την Βαλίεβα να κατακτά τον τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ γυναικών. Αν η πληροφορία είναι ακριβής, ο φορέας που πραγματοποίησε τον έλεγχο είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA). Πράγμα που δίνει τροφή στην ίντριγκα, καθώς ο WADA χρηματοδοτείται -άρα και ελέγχεται- κυρίως από τις ΗΠΑ. Πέρα από τις ψυχροπολεμικές σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ – Ρωσίας), οι Αμερικανοί ήρθαν δεύτεροι στο ομαδικό. Που σημαίνει ότι, σε περίπτωση τιμωρίας της ρωσικής ομάδας, θα κερδίσουν εκείνοι το χρυσό μετάλλιο. Οι Ιάπωνες το αργυρό, και οι Καναδοί (που ήρθαν τέταρτοι), το χάλκινο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο -τυχόν- αποκλεισμός ενός ρώσου αθλητή θα επηρεάσει τους υπόλοιπους πέντε.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, λόγω της μικρής ηλικίας της Βαλίεβα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ, όλοι οι αθλητές που δεν έχουν συμπληρώσει τα 16 θεωρούνται «προστατευμένα πρόσωπα» – και η Καμίλα θα τα κλείσει στις 26 Απριλίου. Αυτοί αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους «με βάση την κατανόηση ότι κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία ενδέχεται να μην έχουν τη νοητική ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να εκτιμούν τις απαγορεύσεις που περιλαμβάνονται στον Κώδικα αντι-ντόπινγκ». Υπόκεινται σε ελαφρύτερες ποινές και, συνήθως, εξαιρούνται από τους κανονισμούς περί δημόσιας αποκάλυψης της ταυτότητάς τους.
Σε αυτήν την περίπτωση, η προσοχή θα επικεντρωθεί στον ρόλο που έπαιξε η «Τιμ Τουτμπερίτζε», η εξαιρετικά επιτυχημένη ομάδα γυμναστικής της Μόσχας που διευθύνεται από την Ετερί Τουτμπερίτζε.
Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) περιλήφθηκε στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών του WADA για πρώτη φορά το 2014. Ενας αθλητής μπορεί να τη λάβει νόμιμα, μόνον αν υπάρχει διαπιστωμένη και βεβαιωμένη καρδιακή πάθηση. Μέχρι στιγμής έχουν τιμωρηθεί για τη χρήση της, ο κινέζος κολυμβητής Σουν Γιανγκ (με ποινή αποκλεισμού τριών μηνών) και η ρωσίδα αθλήτρια του μπόμπσλεντ, Ναντέζνα Σέργκεβα (με ποινή αποκλεισμού οκτώ μηνών), η οποία αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.
Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Πειθαρχικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενωσης Πατινάζ. Και, όπως είπε το πρωί ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, «θα χρειαστεί πολλή υπομονή προτού καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News