Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζει προβοκάτσια με σκηνοθετημένο βίντεο, όπου θα φαίνονται ρώσοι νεκροί μετά από ουκρανική επίθεση, το οποίο θα δικαιολογεί την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ηταν μία μόνο από τις πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την ρωσο-ουκρανική κρίση, που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει στη δημοσιότητα, με στόχο να αποκαλύψει τα «ψέματα» των Ρώσων και να αποτρέψει ρωσική επίθεση.
«Πιστεύουμε ότι το καλύτερο αντίδοτο στην παραπληροφόρηση είναι η πληροφόρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.
Ομως, η τακτική αυτή, που όπως σημειώνει το Politico, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά σε τέτοια έκταση από την Ουάσινγκτον, προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το κατά πόσο είναι αποτελεσματική και ανησυχία για την τύχη των πληροφοριοδοτών.
Κάποιοι σύμβουλοι θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος το παρακάνει με την δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών, όπως π.χ. τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απαντούν ότι δημοσιοποιούν πολύ προσεκτικά, ελάχιστα στοιχεία από την πληθώρα που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και θεωρούν ότι το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο.
Ενας από τους υποστηρικτές της τακτικής αυτής, είναι ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο οποίος θεωρεί ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει να μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες τέτοιου είδους με τους πολίτες.
Μαζί του συμφωνεί και ο Μαρκ Γουόρνερ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, που πιστεύει ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών αποτελεί προειδοποίηση προς τους Ρώσους, η οποία τους έχει αναγκάσει «να κάνουν ένα βήμα πίσω».
Αλλα στελέχη από τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το Politico, εκτιμούν ότι ο Λευκός Οίκος δείχνει τέτοια προθυμία να αποκαλύψει πληροφορίες για τους Ρώσους, λόγω των παλιότερων λαθών κατά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και πιο πρόσφατα, στο Αφγανιστάν.
Ενας πρώην αξιωματούχος της CIA με ειδίκευση στη Ρωσία, είπε: «Ανησυχώ ότι μακροπρόθεσμα θα πληγεί η αξιοπιστία των υπηρεσιών μας με όλους αυτούς τους επιλεκτικούς αποχαρακτηρισμούς. Αν τυχόν κάτι αποδειχθεί λάθος, έστω και εν μέρει, μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας για τις πληροφορίες που του παρέχουμε ή ακόμα και την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να δημοσιοποιήσει πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τις κινήσεις των Ρώσων. Μέσω συνεντεύξεων Τύπου, επίσημων και άτυπων ενημερώσεων δημοσιογράφων, μέσω εξωτερικών αναλυτών ή βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι τις μεταφέρουν στους δημοσιογράφους.
Ενας πρώην αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε ότι όσο περισσότερες μυστικές πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να εκτεθούν οι πληροφοριοδότες των Αμερικανών και να γίνουν αντιληπτοί από τους Ρώσους με σοβαρές συνέπειες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News