425
Μετά το εμβόλιο της Novavax (εδώ), ακόμη ένα πρωτεϊνικό σκεύασμα για την πρόληψη της βαριάς νόσησης και του θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19 έρχεται στη χώρα μας, για όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, φοβούμενοι τις παρενέργειες της τεχνολογίας mRNA | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σαρηγιάννης: Ερχεται νέα αύξηση των κρουσμάτων – 30% είναι παιδιά

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 09:39
Μετά το εμβόλιο της Novavax (εδώ), ακόμη ένα πρωτεϊνικό σκεύασμα για την πρόληψη της βαριάς νόσησης και του θανάτου από τη λοίμωξη Covid-19 έρχεται στη χώρα μας, για όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, φοβούμενοι τις παρενέργειες της τεχνολογίας mRNA
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σαρηγιάννης: Ερχεται νέα αύξηση των κρουσμάτων – 30% είναι παιδιά

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 09:39

Για νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 προειδοποίησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στον μη εμβολιασμό του πληθυσμού με την τρίτη δόση.

Οπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, έως τις 24 Φεβρουαρίου θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο. Μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μία ημέρα, με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75.

Πάνω από 30% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, τόνισε, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό.

«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα – θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Ομικρον, σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού, δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Ομικρον. Το κύμα της είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Ομικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα σε κόσμο με υποκείμενα νοσήματα και δεν δίνει ήπια νόσο σε ανεμβολίαστο», σημείωσε ο καθηγητής.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών σε ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες, που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός, έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Ομικρον» προειδοποίησε.

Οσον αφορά τη σημασία της τρίτης δόσης, ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε ότι η προφύλαξη που προσφέρει από τη μόλυνση της Ομικρον είναι 50%, αλλά από βαριά νόσηση στο 85% και από θάνατο 95%,

Ο καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε και στην επικείμενη παραλαβή 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax:

«Θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά στα οποία έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA και πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους», τόνισε αναφερόμενος στις «γνωστές» θεωρίες που έχουν αναπτύξει στα χρόνια της πανδημίας οι αντιεμβολιαστές.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας, φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.

«Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού, μαζί με ένα ενισχυτικό, για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού».

Κατά τα άλλα, υπογράμμισε ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορονοϊό. Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη, συμπλήρωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...