587
Το βρετανικό μπουλντόγκ μπορεί να φαίνεται ιδιότυπα χαριτωμένο όμως, σύμφωνα με τις ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, αντιμετωπίζει μια σειρά από «ανθρωπογενή προβλήματα υγείας» | Nik Taylor/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Η Νορβηγία απαγορεύει την επιλεκτική αναπαραγωγή μπουλντόγκ και σπάνιελ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 18:24
Το βρετανικό μπουλντόγκ μπορεί να φαίνεται ιδιότυπα χαριτωμένο όμως, σύμφωνα με τις ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, αντιμετωπίζει μια σειρά από «ανθρωπογενή προβλήματα υγείας»
|Nik Taylor/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Η Νορβηγία απαγορεύει την επιλεκτική αναπαραγωγή μπουλντόγκ και σπάνιελ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 18:24

Η Νορβηγία απαγόρευσε την επιλεκτική εκτροφή βρετανικών μπουλντόγκ και σπάνιελ, καθώς  δικαστήριο έκρινε πως η πρακτική είναι σκληρή και οδηγεί σε «ανθρωπογενή προβλήματα υγείας» για τα ζώα.

Το περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο έκρινε τη Δευτέρα ότι η εκτροφή των συγκεκριμένων σκύλων παραβιάζει το νόμο περί προστασίας των ζώων της σκανδιναβικής χώρας. Η απόφαση που από πολλούς χαρακτηρίζεται «ορόσημο» απαγορεύει ουσιαστικά τις δύο εμβληματικές ράτσες σκύλων που προέρχονται από τη Βρετανία.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο από την Animal Protection Norway το 2018, η οποία μήνυσε το Norwegian Kennel Club (NKK), το Norwegian Cavalier Club, το Norwegian Bulldog Club και έξι εκτροφείς αγγλικών μπουλντόγκ και Καβάλιερ Κινγκ Τσαρλς σπάνιελ.

Τον Ιούλιο του 2021 το νορβηγικό κοινοβούλιο ψήφισε για την τροποποίηση της διατύπωσης της ρήτρας αναπαραγωγής στον νόμο περί καλής μεταχείρισης των ζώων, λέγοντας πως η NKK, οι ομάδες κτηνοτρόφων και οι ιδιώτες κτηνοτρόφοι ήταν υπεύθυνοι για την αναπαραγωγή υγιών ζώων.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων υποστήριξαν με επιτυχία την απαγόρευση, λέγοντας ότι λόγω της ιστορίας της επιλεκτικής αναπαραγωγής στη χώρα, κανένα από τα ζώα που ζουν αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία δεν μπορεί να θεωρηθεί «υγιές». Επομένως, κανένα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για λόγους αναπαραγωγής, υποστήριξαν.

Ο Ασάιλντ Ροάλντσετ, ο οποίος είναι επικεφαλής της φιλαζωϊκής οργάνωσης, είπε, σύμφωνα με τους Times: «Αυτή είναι πρώτα και κύρια μια νίκη για τα σκυλιά μας».

«Είναι μια ιστορική ετυμηγορία που προσελκύει τη διεθνή προσοχή. Τα ανθρωπογενή προβλήματα υγείας του μπουλντόγκ είναι γνωστά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αλλά τα σκυλιά έχουν το δικαίωμα να εκτρέφονται υγιή», είπε.

Το ΝΚΚ από την πλευρά του δεν συμφώνησε με την απόφαση, με την ομάδα να αμφισβητεί ότι ελήφθη για την προστασία της ευημερίας των σκύλων. «Είμαστε απογοητευμένοι και έκπληκτοι» είπε ο εκπρόσωπος της NKK Κιέτιλ Γιόχανσεν στην βρετανική Daily Mail.

«Η άποψή μας είναι πως δεν είναι καθόλου προφανές ότι πρόκειται για την ενίσχυση της ευημερίας των σκύλων. Το Norwegian Kennel Club, οι λέσχες φυλών και οι έξι εκτροφείς γνωρίζουν φυσικά τις προκλήσεις υγείας σε αυτές τις ράτσες. Γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας τους. Έχουμε αυστηρές απαιτήσεις υγείας για τις διάφορες ράτσες και συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς και ερευνητικά ιδρύματα για να διασφαλίσουμε ότι η αναπαραγωγή πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την υγεία. Για εμάς, είναι προφανές ότι η απάντηση στην επίλυση των προκλήσεων υγείας βρίσκεται στη συνεργασία με εγγεγραμμένα σκυλιά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν υγιή ζώα στην αναπαραγωγή και ότι θα αποκλειστούν οι άρρωστοι», πρόσθεσε.

Από τι υποφέρουν συχνά αυτές οι ράτσες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιλεκτική αναπαραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας για τα σκυλιά.

Τα βρετανικά μπουλντόγκ πάσχουν από «BOAS», ένα σύνδρομο βραχυκεφαλικού αποφρακτικού αεραγωγού, το οποίο προκαλείται από το χαρακτηριστικό κοντό κρανίο και τη μουσούδα τους. Σύμφωνα με την ομάδα, αυτό μπορεί να οδηγήσει τους σκύλους να έχουν δυσκολία στην αναπνοή, να κάνουν ήχους ροχαλητού, συριγμό, περιορισμένη αντοχή και θερμοπληξία.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, με τα βρετανικά μπουλντόγκ να υποφέρουν συχνά από προβλήματα πέψης, προβλήματα με τα αυτιά και τα μάτια τους, πνευμονία,  παχυσαρκία και προβλήματα σπονδυλικής στήλης.

Επίσης, μελέτη του 2016 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψε ότι το αγγλικό μπουλντόγκ δεν έχει τη γενετική ποικιλότητα που είναι απαραίτητη για να συνεχίσει ως ράτσα. Αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θεωρούν αξιολάτρευτα και μοναδικά χαρακτηριστικά είναι στην πραγματικότητα αναπηρίες που δεν έχουν έχουν επισημανθεί.

Όσο για τα Καβάλιερ Κινγκ Τσαρλς σπάνιελ αντιμετωπίζουν συχνά καρδιακά θέματα, προβλήματα με τα μάτια και τις αρθρώσεις τους, καθώς και πονοκεφάλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...