287
Ο Τζο Μπάιντεν σε προηγούμενη τηλεοπτική εμφάνισή του | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον αρχηγό του ISIS

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 15:36
Ο Τζο Μπάιντεν σε προηγούμενη τηλεοπτική εμφάνισή του
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν τον αρχηγό του ISIS

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 15:36

Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τον Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι, αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, σε επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία.

Την ανακοίνωση έκανε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, το πρωί της Πέμπτης (το μεσημέρι στην Ελλάδα).

«Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, βγάλαμε από το πεδίο της μάχης τον Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι -τον ηγέτη του ISIS. Ολοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μπάιντεν.

Ο Αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι είχε διαδεχθεί τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον οποίο επίσης είχαν σκοτώσει  οι Αμερικανοί τον Οκτώβριο του 2019.

Η επιχείρηση των αμερικανών κομάντος διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλά ελικόπτερα προσγειώθηκαν κοντά στην πόλη Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ, περιοχή που ελέγχουν αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά κοντά στο σπίτι του τζιχαντιστή.

Σύροι διασώστες ψάχνουν επιζώντες στα ερείπια του κτιρίου όπου διέμενε ο τζιχαντιστής  / Mohamed Al-Daher/via REUTERS

Η άλλη πλευρά χρησιμοποίησε αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη σε οργανώσεις ανταρτών.

Στη διάρκεια της επιχείρησης ξέσπασε σφοδρή μάχη, σύμφωνα με κατοίκους και πηγές προσκείμενες σε οργανώσεις που πολεμούν εναντίον της συριακής κυβέρνησης, και υπήρξαν τουλάχιστον 13 νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε από έκρηξη που προκάλεσε ο ίδιος κατά την επιδρομή. «Κατά την έναρξη της επιχείρησης, ο τρομοκρατικός στόχος πυροδότησε μια βόμβα που σκότωσε τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσα στα οποία γυναίκες και παιδιά», είπε, γνωστοποιώντας πως η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης είναι σε εξέλιξη.

Ο αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να κάνει αργότερα δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...