Χάρη στην ισχυρή ανοσία σε όλη την Ευρώπη και τη μικρότερη σοβαρότητα της Ομικρον, η ήπειρος είναι σε μια κατάσταση «κατάπαυσης του πυρός», που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας, είπε ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη επισήμανε ότι τα υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης λόγω των εμβολιασμών και της «φυσικής» μόλυνσης, η τάση του ιού να εξαπλώνεται με μικρότερο ρυθμό σε θερμότερο καιρό και η μικρότερη σφοδρότητα της Ομικρον είναι οι τρεις παράγοντες που μας επιτρέπουν την αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Με το τέλος του χειμώνα, «αυτή η περίοδος αυξημένης προστασίας πρέπει να θεωρηθεί κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να μας φέρει μια μόνιμη ειρήνη, καθώς και πολύ αυξημένα επίπεδα ανθεκτικότητας του πληθυσμού ενάντια σε αναζωπυρώσεις της μετάδοσης», δήλωσε την Πέμπτη.
Ακόμα και αν εμφανιστεί νέα παραλλαγή, υποστήριξε ότι οι υγειονομικές αρχές στη Γηραιά Ηπειρο θα μπορέσουν να την κρατήσουν υπό έλεγχο υπό προϋποθέσεις.
Η κατάσταση αυτή δεν θα μπορέσει να διαρκέσει παρά μόνο αν η ανοσία διατηρηθεί με τη συνέχιση των εκστρατειών εμβολιασμού και της επιτήρησης τυχόν νέων παραλλαγών, είπε και κάλεσε τις υγειονομικές αρχές να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Τόνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο απαιτεί μια «δραστική και καθολική αύξηση στη διασυνοριακή διάθεση των εμβολίων», σημειώνοντας ότι τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται σε όλους τόσο στην Ευρώπη όσο και έξω από αυτήν.
Στην περιφέρεια της αρμοδιότητάς του, που αριθμεί 53 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην κεντρική Ασία, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω Ομικρον.
Σχεδόν 12 εκατ. νέα κρούσματα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News