832
Σύμφωνα με το Μega ο 23χρονος Αλβανός -στη φωτογραφία ενώ οδηγείται στον εισαγγελέα- είχε καταγραφεί και στα έκτροπα στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ - ΑΕΚ το 2017 | SOOC

Στον εισαγγελέα για ανθρωποκτονία με δόλο ο 23χρονος συλληφθείς στη Θεσσαλονίκη για τη δολοφονία του Αλκη

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 09:37
Σύμφωνα με το Μega ο 23χρονος Αλβανός -στη φωτογραφία ενώ οδηγείται στον εισαγγελέα- είχε καταγραφεί και στα έκτροπα στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ - ΑΕΚ το 2017
|SOOC

Στον εισαγγελέα για ανθρωποκτονία με δόλο ο 23χρονος συλληφθείς στη Θεσσαλονίκη για τη δολοφονία του Αλκη

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 09:37

Στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης οδηγήθηκε την Πέμπτη ο 23χρονος συλληφθείς για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος του 23χρονου Αλβανού –σεσημασμένου χούλιγκαν σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ήδη δίκη για υπόθεση οπαδικής βίας, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος για να σκοτώσει όποιον βρει– σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, συμπλοκή με επακόλουθο τον θάνατο, όπως επίσης για παραβάσεις των Νόμων περί Οπλων και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τον Μάρτιο του 2019 ο συλληφθείς είχε συμμετάσχει σε επεισόδιο οπαδικής βίας, κοντά στο σημείο όπου διαπράχθηκε η δολοφονία του 19χρονου.

Kαι τότε, η «μέθοδος» ήταν η ίδια. Μαζί με τρεις ακόμη συνεργούς του, ο 23χρονος, αφού ρώτησε δύο νεαρούς τι ομάδα είναι, τους επιτέθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης, ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, όπου ακόμα εκκρεμεί.

Οπως ανέφερε το Mega, ο 23χρονος συλληφθείς είχε πάρει μέρος και στα τρομακτικά επεισόδια του Βόλου στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ, τον Μάιο του 2017, με  τις εικόνες από τις μάχες σώμα με σώμα στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με το κανάλι, έχει καταγραφεί να κρατάει μαχαίρι και να επιτίθεται σε οπαδούς της ΑΕΚ, χωρίς ωστόσο να συλληφθεί.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 23χρονος είναι μέλος του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και εργάζεται σε γνωστό μπαρ της πόλης, στα Λαδάδικα.

Σε πλήρη εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των συνεργών του 23χρονου Αλβανού που διακρίνονται καθαρά στο σοκαριστικό βίντεο της δολοφονίας να τρέχουν να απομακρυνθούν από το σημείο της επίθεσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επανέλαβε ότι «ήταν και είναι ζήτημα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία να ολοκληρώσει την έρευνα. Ηδη υπάρχει μια σύλληψη, η εικόνα που έχω είναι πως υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία. Θα βρεθούν όλοι οι ένοχοι και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

«Θέλω να είναι βέβαιοι όλοι όσοι μας παρακολουθούν ότι η Αστυνομία και ξέρει και μπορεί να κάνει τη δουλειά της, όπως και την κάνει», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά την οπαδική βία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «οφείλουμε μια υπόθεση, που για δεκαετίες είναι μια υπόθεση βίας και ανομίας, ο οπαδικός χουλιγκανισμός, να βάλουμε ένα τέλος. Δεν μπορεί να αισθάνεται κανείς καμία απειλή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως ένας αγώνας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ».

«Είναι θέμα πολιτισμού και ανθρωπιάς για την ελληνική Πολιτεία και την κοινωνία να μπει τέλος σε αυτόν τον χουλιγκανισμό. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Κανένα πολιτικό κόστος δεν μπορεί να σκέφτεται κανείς όταν μιλάμε για θάνατο και μάλιστα θάνατο νέων παιδιών. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, αλλά θα χρειαστούμε σε αυτό την βοήθεια των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, αλλά και των πολιτών. Σύντομα θα δείτε κινήσεις σε αυτό το θέμα», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Θεοδωρικάκος.

118 επεισόδια χούλιγκαν

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2021 καταγράφηκαν 118 επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν, εκ των οποίων 46 σημειώθηκαν μακριά από γήπεδα, με ραντεβού φανατικών οπαδών ή νυχτερινές «περιπολίες» «ταγμάτων εφόδου» σε αναζήτηση ανυποψίαστων θυμάτων.

Οι ομάδες αυτές όταν δρουν στοχευμένα –όπως στην περίπτωση του Αλκη– με διάπραξη πλημμελημάτων ή και κακουργημάτων, ή αν υπάρχει και οικονομικό όφελος, τότε μιλάμε για συμμορία, παρατήρησε σε δηλώσεις της στο Μega η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.

Οπως σημείωσε, με τις τελευταίες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί και η ανθρωποκτονία διώκεται πλέον μόνο με ποινή ισόβιας κάθειρξης, και τα ισόβια είναι πλέον 18 έτη πραγματικής έκτισης της ποινής.

«Υπάρχει ανοχή σε αυτές τις καταστάσεις, σε αυτούς τους μισθοφορικούς στρατούς που κυκλοφορούν και τον χουλιγκανισμό. Η βιντεοσκόπηση στα γήπεδα και η κάρτα φιλάθλου δεν επαρκούν ως μέτρα προληπτικά για την εξάρθρωση της οπαδικής βίας. Αν υπάρχει διά βίου απομάκρυνση οποιουδήποτε διαπράξει πλημμέλημα ή κακούργημα, θα υπάρξει» πρόσθεσε η νομικός.

«Εμφανίζονται κάτω από τον μανδύα μιας φανέλας και μιας ομάδας. Αλλά δεν είναι οπαδικές οι διαφορές. Είναι φασίστες. Δεν κρύβονται κιόλας. Βγάζουν στα social media ξεκάθαρα αυτό που πιστεύουν. Οταν ακούς συνθήματα όπως “μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφασίστα“, αυτό έχει ξεκάθαρη πολιτική προέλευση», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που όλο και πολλαπλασιάζεται.

Εχοντας ζήσει από κοντά τα έκτροπα από ομάδες ακροδεξιών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον Σεπτέμβριο του 2021, ο κ. Κοκονάς περιγράφει: «Είμαστε σίγουροι ότι οι ομάδες που δρουν στα σχολεία είναι οργανωμένες φασιστικές ομάδες και φαίνονται από τον τρόπο που λειτουργούν απέναντι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Δηλαδή θέλουν με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσουν και να απειλήσουν. Μπαίνουν στα σχολεία με σκοπό να πολλαπλασιάσουν αυτή τη δραστηριότητά τους».

«Μοναδικό σκοπό έχουν να σταματήσουν κάθε συλλογική προσπάθεια που γίνεται μέσα στα σχολεία και κάθε διεκδίκηση για αλλαγή. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, μαθητές και εξωσχολικοί, εμφανίστηκαν και με μανδύα αρνητή της πανδημίας, αρνητή της μάσκας και του εμβολίου. Τα είδαμε αυτά. Βγάζουν αντίδραση για καθετί οργανωμένο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...