672
| YouTube/Αλέξης Τσίπρας

Ο Τσίπρας αποκηρύσσει ως… «ημίμετρο» τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/02/2022, 18:20
|YouTube/Αλέξης Τσίπρας

Ο Τσίπρας αποκηρύσσει ως… «ημίμετρο» τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/02/2022, 18:20

Ο άνθρωπος που προκειμένου να εκλεγεί Πρωθυπουργός έλεγε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς φυσικά να κάνει ποτέ κάτι τέτοιο, χαρακτήρισε τη μείωση του φόρου που ανακοινώθηκε –μείωση συνολικά πάνω από 30% από το 2018– «ημίμετρο»!

Ο Αλέξης –«ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται»– Τσίπρας δεν βρήκε τίποτα θετικό στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, συνολικά 34% μέσα στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Αντιθέτως ισχυρίστηκε ότι η μείωση αφορά τους πλούσιους!

«Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, έχει για άλλη μια φορά λίγους αποδέκτες και κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο. Για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, απλά προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις που έρχονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες που τίθενται σε ισχύ», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει:

«Η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους».

Στην on camera δήλωσή του εξάλλου για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσπέρασε τον ΕΝΦΙΑ και πήγε το θέμα αλλού

«Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», είπε και ανέφερε τα εξής:

-Κυβερνητική παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
-Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα.
-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
-Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Και επειδή αυτά τα μέτρα, κατά την άποψη του κ. Τσίπρα, δεν θα τα φέρει ο κ. Μητσοτάκης αλλά μια κυβέρνηση «με κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πάμε σε εκλογές…

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου:

«Με την απόφαση νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε μόνιμη βάση, οκτώ στους 10 πολίτες θα πληρώσουν ακόμη μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Ετσι, κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Κατανοούμε την αμηχανία του κ. Τσίπρα κάθε φορά που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που στηρίζουν την κοινωνία, αλλά θα έπρεπε να το έχει πια συνηθίσει, αφού έχουμε στηρίξει και στηρίζουμε πολλαπλώς το εισόδημα των πολιτών. Η απάντηση μας στους μύθους και την καταστροφολογία είναι οι πράξεις που δημιουργούν όφελος για όλους».

ΚΙΝΑΛ: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Σε ανακοίνωσή της, η Χαριλάου Τρικούπη ανέφερε τα εξής:

«Το Κίνημα Αλλαγής είχε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη αναπροσαρμογής των φορολογικών συντελεστών ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες από τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

»Τονίσαμε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων, ώστε τα ευάλωτα νοικοκυριά να μην εξαιρεθούν από κοινωνικές παροχές όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, καθώς και από τις όποιες εναπομείνασες μέριμνες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών στο νέο πτωχευτικό κώδικα.

»Έναντι αυτών, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ υποσχόμενος ελάφρυνση για 8 στους 10 Έλληνες και ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης.

»Ο διάβολος, όμως, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ ύψους 368 εκατ. ευρώ το 2021 μαζί με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ορισμένες προνομιούχες περιοχές μπορεί να αποδειχθεί ένα ακόμα δώρο πολυτελείας.

»Και όλα αυτά, μετά τον προκλητικό μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές ακινήτων αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέτρο που ευνοεί αρκετούς προνομιούχους, καθιστώντας έτσι αντιστρόφως προοδευτικό το σύστημα φορολόγησης ακινήτων.

»Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για τους πάνω από 15 φόρους (φόρος διανομής, φόρος ανταλλαγής, πολεοδομικά πρόστιμα κ.α.) που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών και θα υπολογιστούν με τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

»Η κυβέρνηση, βεβαίως επιχαίρει ότι βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις που η ίδια θεωρεί ως κοινωνικά δίκαιες.

»Κωφεύει, όμως, προκλητικά όταν της ζητάμε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και να εφαρμόσει μέτρα ελάφρυνσης από τους δυσανάλογους φόρους κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια.

»Κατανοούμε την ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα την ατζέντα που έχει προκαλέσει η παταγώδης αποτυχία της στη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας.

»Οσο, όμως, συνεχίζει την ίδια πολιτική, ο κατήφορος είναι μονόδορομος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...