889
Η Μέτε Φρέντερικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών | Claus Bech/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Η Δανία επιστρέφει πρώτη στην κανονικότητα – Τι κάνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 13:42
Η Μέτε Φρέντερικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών
|Claus Bech/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Η Δανία επιστρέφει πρώτη στην κανονικότητα – Τι κάνουν οι άλλες χώρες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 13:42

Η Δανία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ που αίρει όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η απόφαση των δανέζικων αρχών στηρίχθηκε στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στις ηπιότερες συνέπειες της Ομικρον σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Οι μάσκες, τα υγειονομικά πιστοποιητικά και οι περιορισμοί στην λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων θα αποτελούν πλέον παρελθόν από σήμερα.

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ανοίγουν ξανά την Τρίτη, ενώ παύουν και οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών.

Ελάχιστα περιοριστικά μέτρα παραμένουν πλέον σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Η σχεδόν ολοκληρωτική χαλάρωση των μέτρων, σε μία χώρα με εντελώς διαφορετική νοοτροπία από τη μεσογειακή, γίνεται την ώρα που τα νέα κρούσματα στη Δανία πλησιάζουν καθημερινά τα 40.000 με 50.000, επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας. Οι θάνατοι όμως στη Δανία, με λίγο περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, είναι μόνο 3.755, ενώ την Κυριακή, ήταν 17.

«Εχουμε έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις, αυτό είναι το μυστικό μας», εξήγησε η επιδημιολόγος Λον Σίμονσεν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε κοντά στην Κοπεγχάγη.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών έχει λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου -έναντι λίγο λιγότερου από 45% στην υπόλοιπη ΕΕ. Περιλαμβάνοντας τα πρόσφατα κρούσματα, οι υγειονομικές αρχές υπολογίζουν ότι πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.

«Με την παραλλαγή Ομικρον, που δεν είναι μια σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να άρουμε τους περιορισμούς», είπε η Σίμονσεν.

Η κυκλοφορία της Ομικρον αναμένεται επίσης να οδηγήσει «σε μια πιο διαρκή ανοσία», επιτρέποντας να δεχθούμε καλύτερα μελλοντικά κύματα, εκτίμησε η ίδια.

Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική της χώρας υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.

Εχει έρθει ώρα για καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες του, σημείωσε η Σίμονσεν: «Χωρίς υγειονομικό πάσο, υπάρχει αλλαγή ευθύνης: οι Δανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα σελφ τεστ την ώρα που ο αριθμός των διαθέσιμων (τεστ) αντιγόνου μειώνεται. Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν συμπτώματα θα γνωρίζουν αν έχουν προσβληθεί και είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι αν χρειαστεί», επισημαίνει.

Ακόμη εξακολουθεί να συνιστάται η απομόνωση για τέσσερις ημέρες στην περίπτωση θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, αλλά οι περιπτώσεις επαφής δεν υποχρεώνονται πλέον να μείνουν σε καραντίνα.

Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.

Οι αρχές είναι αισιόδοξες και δεν εξετάζουν νέα κλεισίματα, αλλά συνιστούν προσοχή.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις όταν πρόκειται για θέμα βιολογίας», παραδέχθηκε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρέντερικσεν, η οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την επιστροφή στην ζωή όπως ήταν πριν την πανδημία.

«Είναι όντως ευχάριστο να σταματήσει αυτό, αλλά θα συνεχίσουμε τώρα να ζούμε χωρίς περιορισμούς; Αμφιβάλλω», ομολόγησε η Σίλε Χιορτ, μια πωλήτρια σε φαστ-φουντ που είπε ότι ανυπομονεί να ακούσει τους πελάτες της να μιλούν χωρίς μάσκα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανία βάζει το στοίχημα για μια επιστροφή στην ζωή προ της πανδημίας. Στις 10 Σεπτεμβρίου, η χώρα είχε άρει τους περιορισμούς, προτού εισαγάγει εκ νέου το υγειονομικό πάσο στις αρχές του Νοεμβρίου, όταν εμφανίστηκε η Ομικρον.

Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και οι αίθουσες θεαμάτων, οι οποίες έκλεισαν μόλις πριν από τα Χριστούγεννα, μπόρεσαν να ξανανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου.

Χάρη σε ένα επίπεδο νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας πιο χαμηλό από αυτό σε προηγούμενα κύματα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, ανακοίνωσαν σημαντική ελάφρυνση ή την άρση του βασικού μέρους των περιοριστικών τους μέτρων, παρά τα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων.

«Eπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, οι πληθυσμοί στις περισσότερες χώρες έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ανοσίας, είτε χάρη στο εμβόλιο είτε με φυσικό τρόπο. Eτσι τελειώνει, αν κρίνουμε από αυτά που έχουμε δει σε πανδημίες στο παρελθόν», κατέληξε η Σίμονσεν.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που θέτει σε εφαρμογή από τη Τρίτη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Ωστόσο, παράλληλα ανακοίνωσε ότι από τις 12 Φεβρουαρίου άρει το lockdown των μη εμβολιασμένων, κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέπεται η είσοδός τους στα εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, από τις 19 Φεβρουαρίου θα επιτρέπεται οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η Ελβετία προετοιμάζεται για μία «turbo επαναλειτουργία» όπως χαρακτηρίστηκε, με άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ζήτησε ημερομηνία λήξης για την άρση των περιορισμών, καθώς οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα μέτρα της πανδημίας. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η κορύφωση του κύματος της Ομικρον μπορεί να απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες, οι επιχειρήσεις απαιτούν έναν «ορίζοντα προγραμματισμού».

Την ίδια στιγμή, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, η Μπούντεσταγκ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό.

Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία, έχουν επίσης ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα την άρση των μέτρων για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε ότι είναι εύλογο ότι η παραλλαγή Ομικρον θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση της πανδημίας προς μια πιο διαχειρίσιμη φάση, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό παραμένει απρόβλεπτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...