Τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων.
Οπως είπε, αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει να μειώνεται, ίσως και λόγω του μικρού αριθμού τεστ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κακοκαιρίας, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει αρκετά υψηλό.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν μειώθηκε σημαντικά και εξακολουθεί να είναι κοντά στα 150.000.
Εντούτοις, αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται μόνο στη Θράκη και σε ορισμένα νησιά.
«Δυστυχώς όμως υψηλά παραμένουν και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις», παρατήρησε η κυρία Παπαευαγγέλου.
H πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, καθώς 5.000 άτομα νοσηλεύονται με λοίμωξη Covid. Οι απλές κλίνες έχουν πληρότητα 57% ενώ οι ΜΕΘ 87%.
Ωστόσο είναι θετικό ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος στις εισαγωγές την εβδομάδα που πέρασε μειώθηκε κατά 12%, σημείωσε η καθηγήτρια. Μία ήπια αλλά σημαντική αποκλιμάκωση παρατηρείται και στους διασωληνωμένους, με 96 ασθενείς την ημέρα να διασωληνώνονται, προσέθεσε.
Μετάλλαξη Ομικρον
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, οι 8 στους δέκα ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία νοσούν από μετάλλαξη Ομικρον. «Οι λίγοι ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους με μετάλλαξη Ομικρον είναι μεγάλης ηλικίας και με σοβαρά και πολλά υποκείμενα νοσήματα», είπε η καθηγήτρια.
Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, ότι η Ομικρον, μετά από τέσσερις εβδομάδες από την κορύφωση του κύματος, δεν δίνει αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Ωστόσο, δεν είναι κοινό κρυολόγημα η νόσηση που προκαλεί η Ομικρον, καθώς κάποιοι νοσούν σοβαρά και χάνουν τη ζωή τους», διευκρίνισε.
Η ίδια είπε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένουμε μείωση διασωληνωμένων και θανάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News