Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν προ ημερών στα 90 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα μπορούσε να δελεάσει τους επενδυτές να ενισχύσουν με περισσότερα κεφάλαια τα πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων, μειώνοντας έτσι τις ελπίδες να περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους – σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του βρετανικού think tank Carbon Tracker το οποίο ερευνά τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το θέμα της συγκεκριμένης έκθεσης πρόβαλε με δημοσίευμά του ο Guardian. Οπως διατείνονται οι του Carbon Tracker, οι αυξήσεις των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ναι μεν είναι πιθανόν να στείλουν κεφάλαια στα πρότζεκτ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και να υπάρξουν κάποια κέρδη βραχυπρόθεσμα, όμως σε βάθος χρόνου, όταν η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί, οι επενδυτές θα βιώσουν ένα «εφιαλτικό σενάριο». Και, παράλληλα, η ζημιά στην υπόθεση του κλίματος θα έχει γίνει.
Ο Guardian συμφωνεί σε ένα σημείο: ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει όντως αυξηθεί αυτήν την εποχή, μέσα στον χειμώνα, καθώς η παγκόσμια οικονομία αρχίζει ανακάμπτει από την κορονοϊκή οικονομική επιβράδυνση.
Ρεκόρ… ακρίβειας
Η διεθνής τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε από το χαμηλό επίπεδο των περίπου 20 δολαρίων το βαρέλι (τιμή Απριλίου 2020) στο υψηλό επίπεδο (ρεκόρ επταετίας) των 90 δολαρίων το βαρέλι την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, με ανοδική τάση κιόλας, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 100 δολάρια. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό επίπεδο στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, τροφοδοτώντας οικονομική κρίση στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Η αύξηση των τιμών είναι απίθανο να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης σε ορυκτά καύσιμα εξήγησε η έκθεση του Carbon Tracker, επειδή οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για το κλίμα σε συνδυασμό με την ταχεία μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα και στις ΑΠΕ θα μειώσουν απότομα τη ζήτηση για πετρέλαιο – η έκθεση προσδιορίζει αυτήν την κάμψη «στο τέλος της δεκαετίας του 2020 και έως το 2040».
«Μπορείτε να δείτε την ίδια ιστορία υπερεπενδύσεων στο φυσικό αέριο» δήλωσαν τα στελέχη της Carbon Tracker και συμβούλευσαν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως και τους επενδυτές τους, «να αντισταθούν στον πειρασμό των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε νέα πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων, κρίνοντας μόνο από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς». Διότι τα πράγματα θα αλλάξουν.
Οταν, όμως, η ζήτηση μειωθεί…
«Οι εταιρείες μπορεί να βλέπουν τώρα τις υψηλές τιμές δελεαστικές, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη όταν θα υποχωρήσουν οι τιμές και οι εταιρείες θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλα έργα, αφού δεν θα υπάρχει ζήτηση». Η προειδοποίηση της έκθεσης ακολούθησε την έκκληση που απηύθυνε στις κυβερνήσεις ο τούρκος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις τους σε ενεργειακές πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα την επόμενη δεκαετία και να μειώσουν την εξάρτηση των χωρών τους από το φυσικό αέριο.
Μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν έχει επενδύσει αρκετά ώστε να καλύψει τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του. Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξάνονται σταδιακά μεν, ωστόσο παραμένουν πολύ μακριά από αυτό που απαιτείται για να καλυφθεί με βιώσιμο τρόπο η αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News