Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Ομικρον σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσβληθεί από αυτήν την παραλλαγή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εκτιμούν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου καταγράφονταν παγκοσμίως 125 εκατομμύρια κρούσματα της Ομικρον την ημέρα (δεκαπλάσια από τα κρούσματα που διαγιγνώσκονταν στην κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα τον Απρίλιο του 2021), ενώ το νέο στέλεχος βρίσκεται πλέον σε όλον τον πλανήτη, με εξαίρεση κάποιες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική, στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ωκεανία.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ακόμη και η πολιτική «Zero Covid» για μηδενικά κρούσματα που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία, δεν θα καταφέρει να περιορίσει την υψηλή μεταδοτικότητα της Ομικρον. Εκτιμούν, επίσης, ότι το νέο κύμα κρουσμάτων που προκάλεσε η υπερμεταδοτική παραλλαγή θα κορυφωθεί στις περισσότερες χώρες έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αυτές τις δυσοίωνες φαινομενικά -αλλά όχι πρακτικά- προβλέψεις, παραθέτει λεπτομερώς η κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet, επιδιώκοντας, ωστόσο, όχι να ταρακουνήσει την ανθρωπότητα, αλλά να εξηγήσει γιατί πλησιάζει το τέλος της πανδημίας.
«H λοίμωξη Covid θα καταστεί άλλη μία ενδημική ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και οι κοινωνίες. Η πανδημία, ως το φαινόμενο που άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους, έχει τελειώσει», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Η ίδιοι, εμφανίζονται πεπεισμένοι, ότι με την Ομικρον η λοίμωξη Covid-19 δεν είναι πολύ πιο επικίνδυνη από μία σοβαρή γρίπη, όπως εκείνη που, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, προκάλεσε περίπου 52.000 θανάτους τη χειμερινή περίοδο 2017-18, δηλαδή περισσότερους από 1.500 θανάτους την ημέρα κατά την κορύφωσή της. «Μετά το κύμα της Ομικρον, η Covid-19 θα επιστρέφει, αλλά η πανδημία όχι», τονίζει ο Κρίστοφερ Μουράι, υπεύθυνος της μελέτης στο Lancet.
«Κλειδί» οι ασυμπτωματικοί
Επίσης, οι επιστήμονες εξηγούν ότι μέχρι πριν από την εμφάνιση του νέου στελέχους, το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είχε υπολογιστεί στο 40%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ομικρον υπολογίζεται στο υπερδιπλάσιο και αγγίζει το 80-90%. Το καλό με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται διασωλήνωση ή πεθαίνουν, έχει μειωθεί κατά 80% με 90% στον Καναδά και στη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2021 και 17 Ιανουαρίου 2022, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 φορές, ο αριθμός τον διασωληνωμένων παρέμεινε σταθερός, υπογραμμίζει τοι Lancet.
Στις 17 Ιανουαρίου, το κύμα της Ομικρον εμφάνιζε κορύφωση σε 25 χώρες του κόσμου, ενώ σε άλλες χώρες η κορύφωση αναμένεται από τώρα έως τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2022.
Δεδομένου ότι μέχρι το Μάρτιο του 2022 ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει μολυνθεί από το στέλεχος Ομικρον, ενώ σε πολλές χώρες θα έχει χορηγηθεί και η τρίτη, αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, το επίπεδο ανοσίας έναντι του κορονοϊού αναμένεται αρκετά υψηλό παγκοσμίως. Επομένως, για μερικές εβδομάδες ή και μήνες αναμένεται και άμεση ύφεση της πανδημίας, καθώς θα έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας.
Μάλιστα, λόγω και της σχετικής εποχικότητας που έχει ο κορονοϊός (το καλοκαίρι παρουσιάζει ύφεση σε σχέση με τον χειμώνα, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη που εξαφανίζεται από την άνοιξη), στη χώρα μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά βελτιωμένη, με μικρό αριθμό κρουσμάτων και ακόμη λιγότερες νοσηλείες και νεκρούς.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι και η συμβολή των φαρμάκων που χορηγούνται στο σπίτι, καθώς οι ασθενείς θα έχουν ένα σημαντικό θεραπευτικό όπλο που θα τους κρατήσει μακριά από τα νοσοκομεία και τις νοσηλείες. Στη χώρα μας ξεκινά άμεσα η χορήγηση χαπιών για τον κορονοϊό (εδώ) από την εταιρεία MSD (Merck στις ΗΠΑ), ενώ την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε και το χάπι της Pfizer (εδώ), το οποίο σύντομα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα.
Νέες παραλλαγές
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι ακριβείς στις προβλέψεις τους, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 θα εμφανιστούν και μερικές από αυτές μπορεί να είναι πιο σοβαρές από το στέλεχος Ομικρον.
Ετσι, η ανοσία, είτε προέρχεται από μόλυνση, είτε από εμβολιασμό, θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ευκαιρίες για εμμένουσα μετάδοση του SARS-CoV-2.
Το θετικό, βέβαια, είναι ότι οι επιπτώσεις της μελλοντικής μετάδοσης του κορονοϊού στην υγεία θα είναι μικρότερες, λόγω της ευρείας προηγούμενης έκθεσης στον ιό, των αναμνηστικών εμβολίων που θα είναι προσαρμοσμένα σε νέα αντιγόνα ή παραλλαγές, της χορήγησης αντιικών φαρμάκων και της γνώσης ότι τα ευάλωτα άτομα μπορούν να προστατευτούν κατά τη διάρκεια μελλοντικών κυμάτων της λοίμωξης Covid-19 με μάσκες υψηλής προστασίας και φυσική απόσταση.
Ο δρ Μουράι από την πλευρά του, εκτιμά ότι η Covid-19 θα γίνει άλλη μια ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα Υγείας και οι κοινωνίες στο μέλλον, δηλαδή ότι ήρθε για να μείνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων από Ομικρον φαίνεται να είναι παρόμοιος με τους θανάτους κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής περιόδου γρίπης στις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου.
Ετσι, «μετά το κύμα της Ομικρον, η Covid-19 θα επιστρέφει αλλά όχι και η πανδημία», καταλήγουν οι οι ειδικοί στην ανάλυσή τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News