Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Τζον Κίρμπι.
«Ο αριθμός των στρατιωτών, που το υπουργείο έχει θέσει σε επιφυλακή, ανέρχεται στους 8.500», είπε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους εκτός των ΗΠΑ».
«Ομως είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση, πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον κλιμακώνει την ένταση γύρω από την Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες ότι θέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε επιφυλακή και ότι ενισχύει την ανατολική Ευρώπη με επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σε μία κίνηση που η Μόσχα περιγράφει ως δυτική «υστερία» σε απάντηση στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Κατόπιν αυτών, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S Truman εμφανίστηκε στη Μεσόγειο και προστέθηκε υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χτίζει την συλλογική του άμυνα, λόγω των συνθηκών.
Παράλληλα, η Δανία έστειλε μια φρεγάτα στη Βαλτική και τέσσερα F-16 στη Λιθουανία, η Ισπανία προσφέρθηκε να στείλει φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα και αεροσκάφη Eurofighter στη Βουλγαρία, η Ολλανδία θα στείλει δύο F-35 στη Βουλγαρία, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Από την άλλη, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, είπε ότι θα αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, λέγοντας ότι το ίδιο κάνει και η αντίπαλη πλευρά, και «δεν καταλαβαίνει τον λόγο».
Αργά τη Δευτέρα, ο Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη για να επιβεβαιώσουν το κοινό μέτωπο κατά της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση γερμανικών όπλων από την Εσθονία στην Ουκρανία, ακολουθώντας την πάγια τακτική του Βερολίνου να μην προμηθεύει με όπλα χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση, ενώ η Βρετανία έστειλε πτήσεις με όπλα στο Κίεβο, αποφεύγοντας τον γερμανικό εναέριο χώρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News