Ενώ ο κόσμος αναμένει με κομμένη την ανάσα τη συνάντηση στη Γενεύη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με θέμα φυσικά το Ουκρανικό, δύο από τους πιο ισχυρούς ευρωπαίους ηγέτες, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζονσον προειδοποίησαν τη Μόσχα ότι θα πληρώσει «μεγάλο» τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (…) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η γερμανική καγκελαρία.
Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δύο άνδρες «εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος».
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
Ο Μπλίνκεν στο Βερολίνο, πριν από τη Γενεύη
H επικοινωνία του Ολαφ Σολτς με τον Μπόρις Τζόνσον ακολούθησε την επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στο Βερολίνο, λίγο προτού ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταβεί αργά τη νύχτα της Πέμπτης στη Γενεύη για να συναντηθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Γερμανίας και έπειτα, το απόγευμα της Πέμπτης, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη μαζί με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «κάθε επιθετική πράξη θα έχει σοβαρές συνέπειες».
Από την πλευρά της η Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι ο πιο αποτελεσματικός μοχλός πίεσης απέναντι στο Κρεμλίνο θα ήταν η διαρκής και ομόφωνη υπενθύμιση ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό αντίτιμο για τη Ρωσία.
«Στο ζήτημα της Ουκρανίας δεν κρίνεται τίποτα λιγότερο από την ειρήνη στην Ευρώπη», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, για να προσθέσει ότι απαιτείται μία αποτελεσματική «ασπίδα προστασίας», ακόμη και αν έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Από την πλευρά του ο Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την προειδοποίηση που έχει ήδη απευθύνει προς τη Μόσχα.
«Κάθε παραβίαση των συνόρων από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία αποτελεί επιθετική πράξη, η οποία θα προκαλέσει μία γρήγορη, σοβαρή και κοινή απάντηση» της Δύσης.
Πρωταρχικός στόχος είναι μία διπλωματική επίλυση της κρίσης, ανέφερε ο Μπλίνκεν, για να προσθέσει όμως ότι «όποιον δρόμο κι αν διαλέξει η Ρωσία, θα βρει ενωμένους τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News